Αναμένει η Κομισιόν την απόφαση για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Αναμένει η Κομισιόν την απόφαση για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Η αναδιάρθρωση είναι μέσα στα «προαπαιτούμενα» του Μνημονίου, υπενθυμίζει ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν - Έντονη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» και της ΛΑΡΚΟ αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν.

«Tο Μνημόνιο και η τελευταία αξιολόγηση καθόρισαν ως ένα από τα προαπαιτούμενα για τον Αύγουστο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων, σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της “Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα” και της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013», δήλωσε σχετικά ο Σάιμον Ο’ Κόνορ.

Στον «αέρα» η αναδιάρθρωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
«Το “λουκέτο” που αποφάσισε η τρόικα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και ανακοίνωσε στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες μέσω email, όπως λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, αποτελεί την τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ενός θανάτου στον οποίο όλες οι ελληνικές τροϊκανές κυβερνήσεις είναι συμμέτοχες και συνένοχες. Οι μάσκες έπεσαν», τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές και μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

«Το “ευεργετικό” κυβερνητικό σχέδιο, όπως η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κα. Φ. Γεννηματά χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο σαλαμοποίησης, διάλυσης και ξεπουλήματος της αμυντικής βιομηχανίας, δηλαδή την εκκαθάριση εν λειτουργία της ΕΛΒΟ και το «σπάσιμο» και αναδιάρθρωση στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, δεν έγινε δεκτό από τους τροϊκανούς επικυρίαρχους που ζητούν, εδώ και τώρα, κλείσιμο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό ακόμα και το θέμα των αποζημιώσεων των ήδη επί οκτώ (8) μήνες απλήρωτων εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και όλες οι προηγούμενες φέρουν την πλήρη, την απόλυτη ευθύνη για τον αφανισμό της αμυντικής βιομηχανίας. Εφαρμόζοντας τις επιταγές πιστωτών και τοκογλύφων, συμμετείχαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν τη σημερινή εξέλιξη, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τη δέσμευση που ψήφισαν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το 2011 για ξεπούλημα των ΕΑΣ ως προαπαιτούμενο (prior action) για τη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας», αναφέρει η δήλωση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.