Ανανέωση και «πράσινες» ενεργειακά αλλαγές εν όψει ΔΕΘ

Ανανέωση και «πράσινες» ενεργειακά αλλαγές εν όψει ΔΕΘ

Νέα εικαστικά δρώμενα και μείωση ενεργειακού κόστους στη Θεσσαλονίκη. 

Φρεσκάρισμα στις υποδομές του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, αλλά και ένταξη νέων εκθέσεων στο ετήσιο πρόγραμμά της, δρομολόγησε η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ. Αναλυτικότερα, με βελτιώσεις στις αίθουσες συνεδρίων και κατεδάφιση πεζογεφυρών συνεχίζεται φέτος το μικρής κλίμακας “λίφτινγκ”, που ξεκίνησε πέρυσι, με το γκρέμισμα περίπου 15 παραπηγμάτων στην οδό Ευαισθησίας του εκθεσιακού κέντρου.

Παράλληλα, απομακρύνθηκαν το μίνι αυτόνομο περίπτερο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και εκείνο που διαδοχικά στέγασε τον ΕΟΤ και τη ΔΕΗ και βρισκόταν πάνω στις σκάλες τής Πύλης Εμπορίου. Μάλιστα, μετά την απομάκρυνση της δεύτερης αυτής κατασκευής επέστρεψε σε περίοπτο σημείο της Πύλης Εμπορίου η προτομή του Νικόλαου Γερμανού, ιδρυτή της Διεθνούς Έκθεσης.

Στο μεταξύ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες κατεδάφισης της αερογέφυρας πεζών ανάμεσα στα περίπτερα 7 και 12 και σε επόμενη φάση αναμένεται να δρομολογηθεί αντίστοιχη διαδικασία και για τη γέφυρα που συνδέει τα περίπτερα 2 και 16, όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η διαδικασία καθαρισμού -και αντικατάστασης όπου χρειάζεται- των μαρμάρων στο εσωτερικό και το εξωτερικό του συνεδριακού κέντρου “Ι.Βελλίδης”, ενώ σημαντικές βελτιωτικές παρεμβάσεις γίνονται και στην αίθουσα συνεδρίων και συναντήσεων “Corona”.

Σημαντική μείωση ενεργειακού κόστους

Επιπροσθέτως, ήδη ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση φυσικού αερίου στο κτήριο διοίκησης της εταιρείας, εμβαδού περίπου 2000 τ.μ, το οποίο τροφοδοτείται με το συγκεκριμένο καύσιμο για πρώτη φορά στα 88 χρόνια της ιστορίας της ΔΕΘ (μέχρι πρότινος οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονταν με πετρέλαιο).

“Στόχος μας είναι στα επόμενα χρόνια το αέριο να επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρο το εκθεσιακό κέντρο, ξεκινώντας από τους χώρους που χρησιμοποιούνται περισσότερο, όπως τα περίπτερα 13 και 15 και προχωρώντας με τις συνεδριακές εγκαταστάσεις”, σημείωσε ο κ.Ποζρικίδης.

Η εγκατάσταση φυσικού αερίου δεν αποτελεί τη μόνη κίνηση της ΔΕΘ στο κομμάτι τού περιορισμού του ενεργειακού κόστους, με ταυτόχρονο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία ξεκίνησε την αντικατάσταση των εκατομμυρίων λαμπτήρων πυρακτώσεως στις εγκαταστάσεις της με ενεργειακές λάμπες, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά εντός των επόμενων ετών.

“Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στον ‘Αστερόκοσμο’ είχαμε 4,5 εκατ. λαμπάκια! Ως προς την εξοικονόμηση δαπανών που επιτυγχάνεται θα ήθελα να φέρω ένα παράδειγμα: για την πλήρη λειτουργία του περιπτέρου 7 της ΔΕΘ, εμβαδού περίπου 2500 τ.μ., μία και μόνο ημέρα της έκθεσης του Σεπτεμβρίου, ο λογαριασμός της ΔΕΗ ήταν [με τους συμβατικούς λαμπτήρες] 1100 ευρώ, ενώ έχει υποχωρήσει σε 98 ευρώ”, εξηγεί.

Προσθέτει ότι η εταιρεία δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των χαρακτηριστικών πυρασφάλειας του διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου. “Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες και εντός του Ιουνίου αναμένεται να γίνει η δημοπράτηση για τις εγκαταστάσεις πυρασφάλειας”, γνωστοποιεί.

CERN, “μπιγκ μπανγκ” και …σοκολάτα

Η ΔΕΘ-Helexpo ετοιμάζεται ολοταχώς για την 79η ΔΕΘ, η οποία θα έχει έντονο άρωμα …επιστήμης, αλλά και σοκολάτας. Συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN έχει ήδη κλείσει συμβόλαιο με την εταιρεία για τη διοργάνωση διαδραστικής έκθεσης σχετικής θεματολογίας, στην οποία θα παρουσιάζεται μεταξύ άλλων ένα μικρό ομοίωμα του περίφημου επιταχυντή αδρονίων (LHC), αλλά και ένας λαβύρινθος, όπου θα παρουσιάζεται με τρόπο κατανοητό το μπιγκ μπανγκ. Η έκθεση θα διαρκέσει 1,5 μήνα.

Για τους λάτρεις της σοκολάτας, η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει μια ειδική διοργάνωση, που θα εγκαινιαστεί στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ.Ποζρικίδης δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη δεύτερη διοργάνωση, καθώς οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της εβδομάδας.

Έρχεται το 2015 η “ART Thessaloniki”

Σε ό,τι αφορά το εκθεσιακό ημερολόγιο της ΔΕΘ για το 2015, ο ίδιος επισήμανε ότι πέραν της έκθεσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών, με τον διακριτικό τίτλο “”FRESKON”, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του επόμενου έτους στη Θεσσαλονίκη (για την οποία εκδηλώνεται ήδη ενδιαφέρον συμμετοχής), η ΔΕΘ- Helexpo σχεδιάζει να φιλοξενήσει και την “αδερφή” έκθεση της ΑRT Αthina, την Art Thessaloniki, τον Οκτώβριο του 2015.

Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η καμπάνια προβολής της 79ης ΔΕΘ στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης: κολώνες στο αεροδρόμιο της πόλης “ντύθηκαν” με διαφημιστικά μηνύματα της διοργάνωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 6-14 Σεπτεμβρίου, με σύνθημα “Το παιχνίδι …συνεχίζεται, the game …goes on”.

Διαβάστε ακόμα:

Οι πιο «πράσινες» πόλεις του κόσμου

Τα πιο ανατρεπτικά οικολογικά βραβεία

To «χρυσάφι» της ελληνικής γης