Aνάπτυξη 20% σημείωσαν οι πωλήσεις της Μέγας Γύρος ΑΕ το 2015

Aνάπτυξη 20% σημείωσαν οι πωλήσεις της Μέγας Γύρος ΑΕ το 2015

Οι εξαγωγές της εταιρείας ανήλθαν το 2015 στα 2,5 εκατ. ευρώ και τη φετινή χρονιά υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Με ανάπτυξη 20% έκλεισαν οι πωλήσεις της εταιρείας Μέγας Γύρος ΑΕ στη διάρκεια του 2015 και εφέτος “τρέχουν” με ρυθμό 10%, όπως ανέφερε μιλώντας προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Νίκος Λούστας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Παράλληλα οι πωλήσεις της θυγατρικής της στις Ηνωμένες Πολιτείες – το εργοστάσιο της έκλεισε αυτές τις ημέρες ένα χρόνο λειτουργίας – ανήλθαν πέρυσι στα 3 εκατ. ευρώ και όπως είπε ο κ. Λούστας εφέτος θα υπερβούν τα 7 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι πωλήσεις των δύο παραγωγικών μονάδων εφέτος θα υπερβούν τα 33 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα το 2015 οι πωλήσεις της Μέγας Γύρος ΑΕ ανήλθαν περίπου στα 25 εκατ. ευρώ, έναντι 21,2 εκατ. ευρώ το 2014 και εφέτος ο κ. Λούστας εκτιμά ότι θα υπερβούν τα 27 εκατ. ενώ τα κέρδη EBITDA πέρυσι ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές της εταιρείας, που γίνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ανήλθαν πέρυσι στα 2,5 εκατ. Ευρώ και εφέτος υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 4,5 εκατ. Ευρώ.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου -πέρυσι απέσπασε το ευρωπαϊκό βραβείο National Champion.

Αναφορικά με τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ – επικεφαλής των οποίων είναι ο εκ των βασικών μετόχων κ. Γιώργος Νίκας – αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη διαμορφώνεται δίκτυο πωλήσεων σε όλες τις Πολιτείες και παράλληλα έχουν αρχίσει εξαγωγές στον Καναδά, το Μεξικό, τον Παναμά, καθώς και στα εμιράτα (Ντουμπάι και Κατάρ).

Όπως λέει ο κ. Λούστας οι εξαγωγές στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου γίνονται από τις ΗΠΑ και όχι από την Ελλάδα, διότι το εργοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με την αραβική νομοθεσία περί τροφίμων.

Με βάση τους υπάρχοντες σχεδιασμούς η αμερικανική εταιρεία για τα επόμενα χρόνια θα διπλασιάζει κάθε χρόνο τις πωλήσεις της -το 2017 οι πωλήσεις της εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 12 και 15 εκατ. Ευρώ. Επί δύο συνεχή έτη οι μέτοχοι της εταιρείας προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την εισαγάγουν το 2014 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το 2015 μετά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου – στην παράλληλη αγορά.

Και τις δύο φορές απέτυχαν για συγκυριακούς λόγους. Την πρώτη διότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2014 “χάλασε το κλίμα” ενόψει των εκλογών και την δεύτερη διότι η εφαρμογή των capital controls διαμόρφωσε δυσμενές κλίμα σε βάρος της ελληνικής εταιρείας.

Ωστόσο ο κ. Λούστας δηλώνει πως η προσπάθεια θα επαναληφθεί “μετά από το 2020 όταν οι πωλήσεις μας θα είναι πάνω από 80 εκατ. Ευρώ”.

Στο εργοστάσιο της Ελλάδας απασχολούνται 180 εργαζόμενοι και βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι οι κκ. Νίκας και Λούστας καθώς και τα funds Arista και Demerkon.

Διαβάστε επίσης: Ο Μέγας Γύρος γίνεται παγκόσµιος