Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,1% προβλέπει για το 2019 η Εθνική Τράπεζα

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,1% προβλέπει για το 2019 η Εθνική Τράπεζα
Το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014. Σήμερα ανακοινώνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επίσημα αποτελέσματα της άσκησης προσημείωσης ακραίων καταστάσεων, των αποκαλούμενων "stress test" για τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με μελέτη της τράπεζας, το δεύτερο εξάμηνο του έτους μπορεί να «τρέξει» ακόμη και με ρυθμούς 2,5% σε ετήσια βάση.

Σημαντική επιτάχυνση του ΑΕΠ στο Β’ εξάμηνο προβλέπει η Εθνική Τράπεζα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, τα διαθέσιμα στοιχεία για τον δείκτη οικονομικού κλίματος, βασικούς τομείς δραστηριότητας, καθώς και την καταναλωτική εμπιστοσύνη το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επίδραση των μέτρων ήπιας δημοσιονομικής χαλάρωσης, συνηγορούν σε αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2,5% ετησίως, ή ακόμη υψηλότερα, το Β’ εξάμηνο και περίπου 2,1% στο σύνολο του έτους.

Αναμφισβήτητα, πηγές αβεβαιότητας συνεχίζουν να εκπορεύονται, κυρίως, από το εξωτερικό περιβάλλον, σημειώνει η Εθνική Τράπεζα, οι οποίες επηρεάζουν ιδιαίτερα τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις και την επενδυτική τους συμπεριφορά, όπως αποτυπώνεται στη μεταβλητότητα των σχετικών δεικτών.

Ανάπτυξη 1,9% στο β’ τρίμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 1,9% ετησίως το 2ο τρίμηνο του 2019, από το καθοδικά αναθεωρημένο 1,1%, το 1ο τρίμηνο.

Οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,4% ετησίως, προσθέτοντας 1,8 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ, με τις εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμού και ναυτιλίας) να έχουν τη μεγαλύτερη επιμέρους συνεισφορά (+1,0 ποσ. μον.).

Η συνεισφορά από την ανωτέρω αύξηση των εξαγωγών υπεραντιστάθμισε την αρνητική επίδραση από τη διόγκωση των εισαγωγών κατά 3,7% ετησίως (σε σταθερές τιμές), κυρίως υπό τη μορφή εισροών για τη βιομηχανία και αγορών καταναλωτικών αγαθών. Συνολικά, οι καθαρές εξαγωγές συνεισέφεραν 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ το Τ2:2019.

Όσον αφορά τη δημόσια κατανάλωση, η Εθνική Τράπεζα σημειώνει ότι ενισχύθηκε κατά 5,3% ετησίως στο β’ τρίμηνο, συνεισφέροντας 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Όπως σημειώνει η ΕτΕ, η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι αντανακλά, κυρίως, την αναπλήρωση της 13ης σύνταξης (Μάιος 2019), καθώς και την εξομάλυνση των ροών κρατικών πληρωμών, ενόψει διεξαγωγής τριπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

Η συνολική επενδυτική δαπάνη μειώθηκε κατά 5,8% σε ετήσια βάση το Τ2:2019, παρότι οι επενδύσεις σε μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό παραμένουν σε θετική τροχιά (ετήσιες αυξήσεις 3,0% και 73,6%, αντίστοιχα, το Τ2:2019, με το τελευταίο να περιλαμβάνει αγορές πλοίων), μέσω της δραστηριότητας των πιο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις εκτός κατασκευών αυξήθηκαν κατά 20,1% ετησίως, συνεισφέροντας 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ το Τ2:2019, ενώ και η κατασκευή κατοικιών ενισχύθηκε περαιτέρω (αύξηση 19,5% ετησίως).

Ωστόσο, οι κατασκευές εκτός κατοικιών συρρικνώθηκαν κατά 45,5% ετησίως, αφαιρώντας 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από την ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ το Τ2:2019. Η συρρίκνωση αυτή αντανακλά καθυστερήσεις στην (επαν)εκκίνηση σημαντικών κατασκευαστικών έργων (ιδιωτικών και δημόσιων), καθώς και τη δυσμενή επίδραση από τη σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (όταν οι κατασκευές εκτός κατοικιών σημείωσαν σημαντική αύξηση 54,3% ετησίως).

Τέλος, η τράπεζα σημειώνει ότι μη αναμενόμενη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,7% ετησίως οφείλεται, κυρίως, στην αναστολή τμήματος της ιδιωτικής δαπάνης κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά αναμένεται να αναστραφεί στο 3ο τρίμηνο, όπως καταδεικνύει η ραγδαία ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.