Το αναπτυξιακό πρότυπο για την περιφέρεια Αττικής της Ρένας Δούρου

Το αναπτυξιακό πρότυπο για την περιφέρεια Αττικής της Ρένας Δούρου

Έμφαση στην εργασία, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την αξιοποίηση της γνώσης προβλέπει το πρόγραμμα της υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υποψήφια περιφερειάρχης Ρένα Δούρου παρουσίασε σήμερα το σχέδιο του συνδυασμού της, «Δύναμης Ζωής», για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο στην Αττική, αναλύοντας τις χρηματοδοτικές προτεραιότητες και τους αναπτυξιακούς άξονες του προγράμματος, καθώς και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κα. Δούρου, έμφαση δίνεται στην εργασία και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και στην αξιοποίηση της γνώσης, της καινοτομίας και του πολιτισμού, μέσα στην κοινωνία, τη συμμετοχή των πολιτών και τη σύνδεση αγροτών, παραγωγών, συνεταιρισμών και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η αντιμετώπιση της ανεργίας θα επιτευχθεί μέσα από την αναχαίτιση των απολύσεων και των λουκέτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την καταγραφή των ανέργων ανά κλάδο και ειδικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως και από ειδικά σχέδια δράσης για τις ευπαθείς ομάδες, γεγονός που θα έχει άμεση και έμμεση επίδραση στην ανάπτυξη.

Οι πρωταγωνιστές της κάλπης μιλούν αποκλειστικά στο FortuneGreece

Τα «εργαλεία», που προτείνει η κ. Δούρου, αφορούν μια νέα νοοτροπία διοίκησης, τους πόρους, τους ανθρώπους και την αναβάθμιση των υποδομών. Με διαφάνεια, συμμετοχή και δημοκρατικό, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ενισχύοντας την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς και τις ομάδες νέων επιστημών στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας, δικτυώνοντας τις παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις με τους συνεταιρισμούς. Η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, των απορριμμάτων και των αποβλήτων, ο αντιπλημμυρικός και αντιπυρικός σχεδιασμός και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των υδάτινων πόρων της Αττικής, αποτελούν προτεραιότητες για την αναβάθμιση και την προστασία της περιοχής.

Η γνώση και η καινοτομία και η αλληλεπίδρασή τους μέσα στον κοινωνία αποτελούν το κομβικό σημείο επίτευξης των παραπάνω στόχων, επισήμανε η υποψήφια περιφερειάρχης. Θα ιδρυθεί «Περιφερειακό Συμβουλευτικό Κέντρο Ανάπτυξης και Τεχνολογικής Μεσιτείας» για τη σύνδεση των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων της Αττικής με παραγωγικές μονάδες.

Ο δεύτερος άξονας, αφορά τη σύνδεση του αγροτο-διατροφικού συστήματος, με έμφαση στην ποιότητα, με παραγωγούς και τουριστικές μονάδες και ο τρίτος την προώθηση ενός τουριστικού προτύπου για όλες τις εποχές, ενταγμένο στον κοινωνικό ιστό, με στόχο την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του τόπου, όπως φυσιολατρικό, θεματικό, συνεδριακό τουρισμό. Ο επόμενος αναπτυξιακός άξονας, απευθύνεται στον ενεργειακό σχεδιασμό και τον οικολογικό μετασχηματισμό, με τη μαζική εγκατάσταση μικρής κλίμακας ΑΠΕ από οικιακούς καταναλωτές, αγρότες, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και δήμους.

Ένας τομέας-κλειδί για την Αττική παραμένει η πολιτιστική δημιουργία, τόνισε η κ. Δούρου, μέσα από την καλλιέργεια της σημερινής καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας και την αξιοποίηση ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων, με στόχο την επιμόρφωση των πολιτών.

Τέλος, ο έκτος αναπτυξιακός άξονας σχετίζεται με την κοινωνική πολιτική, όπου οι πόροι θα αντληθούν -εκτός από το κοινωνικό σκέλος του προϋπολογισμού της περιφέρειας- από την ανακατανομή πόρων από έργα βιτρίνας και δημοσίων σχέσεων και από πόρους που θα εξοικονομηθούν χάρη στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Η κ. Δούρου, προανήγγειλε, επίσης, τη δημιουργία μόνιμης περιφερειακής κοινωνικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων της Αττικής, για την καταγραφή των κοινωνικών αναγκών και εκπόνηση σχεδίων για την αντιμετώπισή τους. «Μια τέτοια δομή μειώνει την κατασπατάληση πόρων και δυνάμεων και μεγιστοποιεί την κοινωνική αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων» υπογράμμισε η κ. Δούρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Συνεχίζεται η κόντρα Δούρου-Σγουρού για το debate