«Ανάσα» για την ΕΚΤ η ανάκαμψη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

«Ανάσα» για την ΕΚΤ η ανάκαμψη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη
epa07496037 A exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019. The bank is expected to publish its decisions on monetary policies, including the monthly interest rate. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρόλα αυτά η ΕΚΤ δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει τον πληθωρισμό στα επιθυμητά επίπεδα του 2% που είναι ο στόχος της.

Στο 1% ενισχύθηκε τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ανακάμπτοντας από το χαμηλό τριετίας 0,7% του Οκτωβρίου, όπως δείχνει η πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Αν και ο πληθωρισμός απέχει μακράν από το στόχο 2%, η άνοδος αποτελεί θετική εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δίνει σκληρή μάχη για να βγάλει την οικονομία από το τέλμα, έχοντας όμως ελάχιστα εργαλεία νομισματικής πολιτικής στη διάθεσή της.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Eurostat, η υψηλότερη άνοδος καταγράφεται στις τιμές τροφίμων, αλκοολούχων και προϊόντων καπνού (2% έναντι ρυθμών 1,5% του Οκτωβρίου), ενώ οι ενεργειακές τιμές υποχώρησαν 3,2%.

Μεταξύ των χωρών-μελών της Ζώνης του Ευρώ, το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού εμφανίζει η Σλοβακία (3,2%), Ολλανδία (2,6%) και Λετονία (2%). Σε Γερμανία και Γαλλία, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,2%, από 0,9% του προηγουμένου μηνός. Επιτάχυνση του πληθωρισμού και στην Ελλάδα, στο 0,6% από -0,3% του Οκτωβρίου.  Στη Γερμανία, παρά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής, η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 4,8% τον Νοέμβριο.

Η ανάκαμψη του πληθωρισμού προσφέρει «ανάσα» στην ΕΚΤ, αν και παραμένει μακράν του στόχου 2% της κεντρικής τράπεζας. Η ΕΚΤ δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει τον πληθωρισμό στα επιθυμητά επίπεδα, παρά την άσκηση υπέρ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής επί σειρά ετών. Η τελευταία γενναία προσπάθεια αφορούσε τη μείωση των επιτοκίων σε επίπεδα ακόμη πιο βαθιά κάτω του μηδενός και ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης και αναμένεται να συνεχίσει προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης μέχρις ότου καταφέρει να επανεκκινήσει οικονομία και πληθωρισμό.

Η υποστηρικτική νομισματική πολιτική έχει ήδη ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, ειδικά στη Γερμανία. Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη επιρρίπτουν ευθύνες στα αρνητικά επιτόκια για τις “φτωχές” τους επιδόσεις. Στην τελευταία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και η ίδια η ΕΚΤ προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες της υπέρ-χαλρής νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του ρίσκου σε επενδυτικά ταμεία, ασφαλιστικές και  ορισμένες αγορές ακινήτων.