«Ανάσα» ρευστότητας ύψους 5 δισ. δολαρίων αναμένεται να δώσει η Σαουδική Αραβία στην Τουρκία

«Ανάσα» ρευστότητας ύψους 5 δισ. δολαρίων αναμένεται να δώσει η Σαουδική Αραβία στην Τουρκία
epaselect epa10027851 A handout photo made available by Turkish Presidential press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman (L) pose before their meeting in Ankara, Turkey, 22 June 2022. Saudi Crown Prince visit to Turkey as part of his regional tour. EPA/MRAT CETINMUHURDAR HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Άγκυρα επιχειρεί να συνεχίσει της διακρατικές συμφωνίες με στόχο να ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθεματικά της.

Σαουδική Αραβία και Τουρκία βρίσκονται σε συζητήσεις για να προχωρήσει η πρώτη σε μια κατάθεση «μαμούθ» ύψους 5 δισ. δολαρίων στη τουρκική κεντρική τράπεζα.

Όπως δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας στο πρακτορείο Reuters, οι δύο πλευρές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν σχολίασε την είδηση, όμως Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο το οποίο θα περιλαμβάνει ένα swap ή κάποιο άλλου είδους συμφωνία.

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στο 85%. Για αυτόν τον λόγο ένα swap από τη Σαουδική  Αραβία θα προσφέρει πολύτιμα αποθεματικά σε συνάλλαγμα για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Η Άγκυρα έχει ήδη προχωρήσει και σε άλλα swaps με τοπικά νομίσματα με εταίρους από όλο τον κόσμο, που φτάνουν περίπου τα 28 δισ. δολάρια. Ήδη έχει υπογράψει συμφωνία με την Κίνα για 6 δισ. δολάρια, το Κατάρ για 15 δισ. δολάρια και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για 5 δισ. δολάρια.