Ανάσα στις διεθνείς αγορές μετά τα έκτακτα μέτρα των κεντρικών τραπεζών

Ανάσα στις διεθνείς αγορές μετά τα έκτακτα μέτρα των κεντρικών τραπεζών
Photo: pixabay.com
Οι παρεμβάσεις για να στηριχτεί η οικονομία μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού έστειλαν το σωστό μήνυμα στους επενδυτές.

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν σήμερα από τα χαμηλά επίπεδά τους εν μέσω ελπίδων για περισσότερα μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και αύξηση των κρατικών δαπανών, αν και πάλι οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη κατέγραψαν σημαντική άνοδο εν μέσω ελπίδων για συντονισμένα μέτρα στήριξης από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ύστερα από αρκετές συνεδριάσεις με βαριές απώλειες λόγω των ανησυχιών για παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Wall Street αποτελούσαν ένδειξη για ανοδικό άνοιγμα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς σήμερα.

Στο μεταξύ η Ιταλία και η Ισπανία επέβαλε περιορισμούς στις συναλλαγές προκειμένου να ανακόψει τη βουτιά της χρηματιστηριακής αγοράς που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, υποχώρησε σε χαμηλό τριών ετών στη διαπραγμάτευση στην Ασία ενώ καταγράφει πτώση σχεδόν 16% αυτή την εβδομάδα.

Ο βασικός ευρωπαϊκός δείκτης MSCI σημείωσε άνοδο 6,5% στις 13:45 ώρα Ελλάδας, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 20% στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Νωρίτερα, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 10% πριν περιορίσει τις απώλειές του και κλείσει με πτώση 6%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ενισχύθηκε οριακά 0,1% αφού υποχώρησε πάνω από 5% στην αρχή της συνεδρίασης.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, διατηρώντας σταθερά τα επιτόκια, ενώ η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ φάνηκε να ρίχνει ξεκάθαρα το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης στις κυβερνήσεις, οδηγώντας τις αγορές σε καθοδική περιδίνηση. «Η Λαγκάρντ δεν έχει εμπειρία με τις αγορές και αυτό ήταν εμφανές χθες», δήλωσε ο Κριστόφ Ρίγκερ, επικεφαλής ανάλυσης στην Commerzbank.