Ανασφάλιστα οχήματα: Αλαλούμ με τα ειδοποιητήρια

Ανασφάλιστα οχήματα: Αλαλούμ με τα ειδοποιητήρια

Τι συμβαίνει με όσους έχουν κάνει μεταβίβαση. Όλα όσα πρέπει να προσέξετε.

Του Δημήτρη Μπαλή

Μπορεί να έγινε διασταύρωση στοιχείων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις 6 Ιουνίου 2017, αναφορικά με τα ανασφάλιστα οχήματα, τα οποία φέρονται να είναι κοντά στο 1,1 εκατ. και να αποστέλλονται ειδοποιητήρια ασφάλισης και πληρωμής προστίμου, όμως ήδη υπάρχουν ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και διαμαρτυρίες πολιτών, ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας εδώ και πολλά χρόνια, έλαβαν ειδοποιητήριο για να πληρώσουν ασφάλιστρα, κάτι που δεν είναι υποχρεωμένοι διότι το όχημα δεν έχει πινακίδες και δεν κυκλοφορεί.

Επίσης, πολλοί έχουν κάνει μεταβίβαση του οχήματος πριν πολλά χρόνια και πήραν ειδοποιητήριο για να πληρώσουν τα τέλη για χρόνια που δεν είχαν το όχημα στην κατοχή τους.
Ένα ακόμα θέμα είναι το γεγονός ότι πολλοί κάτοχοι οχημάτων, τα έχουν αφήσει, με πινακίδες κυκλοφορίας, σε εταιρείες εμπορίας προκειμένου να τα πουλήσουν και ως εκ τούτου δεν τα ασφάλισαν διότι δεν τα κυκλοφορούν. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης οφείλει να έχει ασφαλισμένο το όχημα, διότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να το ξαναπάρει, για ένα Σαββατοκύριακο για παράδειγμα και έπειτα να το επιστρέψει.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο κάτοχος οχήματος μπαίνει σε μια διαδικασία να βρει τα δικαιολογητικά του οχήματος και να πάει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Μεταφορών, προκειμένου να διορθωθεί το πρόβλημα και να καταχωρηθούν τα σωστά στοιχεία.

Πάντως, με ένα κλικ στην εφαρμογή της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών,, μπορείτε τουλάχιστον να δείτε αν είναι ασφαλισμένο το όχημά σας και δεν το θυμάστε.

Υπενθυμίζω ότι οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα πληρώσουν παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου (πρόστιμο) και θα πρέπει να το ασφαλίσουν εντός διμήνου.

Διαφορετικά θα υποστούν όλες τις παρακάτω συνέπειες:

1. Αφαίρεση των πινακίδων, άδειας ικανότητας και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

2. Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

3. Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

4. Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

5. Καταβολή ολόκληρης της αποζημίωσης του άλλου αυτοκινήτου σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα με δική σου υπαιτιότητα.

Πηγή: news247.gr