Ανασύρθηκε ένα από τα μαύρα κουτιά του Boeing που συνετρίβη στην Ινδονησία (Βίντεο)

Ανασύρθηκε ένα από τα μαύρα κουτιά του Boeing που συνετρίβη στην Ινδονησία (Βίντεο)

Το μαύρο κουτί μοιάζει να είναι άθικτο, πρόσθεσε ο δύτης.

Ινδονήσιοι δύτες μπόρεσαν να ανασύρουν το ένα από τα μαύρα κουτιά του επιβατικού αεροσκάφους της εταιρείας Lion Air με 189 επιβαίνοντες που συνετρίβη στη θάλασσα ανοικτά της Ιάβας τη Δευτέρα και το μετέφεραν σε ένα πλοίο στην επιφάνεια, είπε ο ένας από αυτούς σε ινδονησιακό τηλεοπτικό δίκτυο. «Βρήκαμε το μαύρο κουτί» μέσα στα συντρίμμια και τη λάσπη στον βυθό της θάλασσας, είπε ο δύτης αυτός, που κατονομάστηκε ως Χέντρα, στο τηλεοπτικό δίκτυο Metro, πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου Baruna Jaya.

Το μαύρο κουτί μοιάζει να είναι άθικτο, πρόσθεσε ο δύτης, χωρίς να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για τον καταγραφέα δεδομένων πτήσης ή τον αποτυπωτή συνομιλιών πιλοτηρίου του Boeing 737 Max 8. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ότι πιο καινούριο της γενιάς MAX και φημίζεται για τη μικρή κατανάλωση καυσίμων σε σχέση με άλλα αεροσκάφη αλλά και τη δυνατότητα που παρέχει για μεταφορά μεγάλου αριθμού επιβατών.

Η σειρά MAX είναι η μεγαλύτερη σε πωλήσεις στην ιστορία της εταιρείας Boeing. Το μοντέλο 8 δεν αποτελεί εξαίρεση και χρησιμοποιείται από πολλές αεροπορικές παγκοσμίως.Το πρώτο αεροσκάφος του συγκεκριμένου μοντέλου άνηκε στη μαλαισιανή Malindo Air και εκτελούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ-Σιγκαπούρη. Ενδεικτικά, Boeing 737 MAX 8 έχουν low cost εταιρείες όπως η Sunwing Airlines στον Καναδά και η Corendon Airlines στην Τουρκία. Παράλληλα το συγκεκριμένο μοντέλο αεροσκάφους περιμένουν να παραλάβουν εταιρείες όπως η Icelandair, κορυφαία αεροπορική της Ισλανδίας και η Virgin Australia, δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική στον κόσμο.

Το 2017 η Boeing αναγκάστηκε να διακόψει τις δοκιμαστικές πτήσεις των 737 MAX 8 εξαιτίας του ότι διαπιστώθηκαν «προβλήματα ποιότητας» σε κάποιες τουρμπίνες που χρησιμοποιούνται σε αυτό το μοντέλο. Τότε καθηλώθηκαν 21 Boeing 737 MAX 8.

Για την ιστορία, στην Ινδονησία έγινε το πρώτο δυστύχημα με MAX 8 ενώ για πρώτη φορά εμφανίστηκε πρόβλημα σε πτήση τον Ιούλιο, όταν αεροσκάφος της Jet Airways που εκτελούσε το δρομολόγιο Μουμπάι-Χενάι συγκρούστηκε με πουλί. Τότε κανένας από τους επιβάτες δεν τραυματίστηκε και το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια. Όμως η Jet Airways δεν αποφάσισε να το επισκευάσει και το δρομολόγιο της επιστροφής εκτελέστηκε από αεροσκάφος άλλου μοντέλου.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS