Αναστασιάδης: Η Ελλάδα έφτασε τον Ιούλιο ένα βήμα πριν το Grexit

Αναστασιάδης: Η Ελλάδα έφτασε τον Ιούλιο ένα βήμα πριν το Grexit

«Απειλούσαν τον Τσίπρα μέχρι και με αντιδημοψηφίσματα» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο Νίκος Αναστασιάδης, περιγράφοντας τα όσα έζησε στην κρίσιμη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως αναφέρει οι Ευρωπαίοι εταίροι ήταν εκνευρισμένοι από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και απείλησαν ευθέως τον πρωθυπουργό ότι θα κάνουν και οι ίδιοι δημοψηφίσματα ώστε να αποπέμψουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει η στροφή του Αλέξη Τσίπρα έχει οδηγήσει στην αποκατάσταση της σχέσης.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά.

– Ζήσατε την κρίση με την Ελλάδα. Παρεμβήκατε στη Μέρκελ. Υπήρξαν στιγμές που φθάσαμε στο Grexit;

Υπήρξαν στιγμές. Ναι. Στιγμές δύσκολες για την Ελλάδα, αλλά και για μας. Για όλους. Στις οποίες φαινόταν να εξαντλείται η υπομονή των εταίρων μας. Ανεξαρτήτως λόγων.

– Η υπομονή όλων των εταίρων;
Των πρωταγωνιστών, θα έλεγα, αλλά όχι μόνο. Οι αναφορές σε δημοψηφίσματα ή σε αποτελέσματα εκλογών τους δημιουργούσε εκνευρισμό και αντιδρούσαν. Πρόβαλαν και αυτοί την «απειλή» ότι μπορούμε να πάμε και εμείς σε δημοψήφισμα και να έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά προκειμένου να μη συνεισφέρουμε στον βαθμό που θα θέλαμε στη διάσωση της Ελλάδας. Εν πάση περιπτώσει, αυτά αποτελούν ιστορία. Σημασία έχει πλέον η διάγνωση και επιθυμία της ελληνικής πλευράς να ακολουθήσει με συνέπεια ό,τι έχει συνομολογήσει. Εχει αλλάξει εντελώς το κλίμα σήμερα.

– Ο πρωθυπουργός είναι ο ίδιος. Η σχέση έχει αλλάξει;
Νομίζω ναι. Νομίζω έχει αποκατασταθεί η σχέση και σταδιακά η εμπιστοσύνη ότι επιτέλους υπάρχει αποφασιστικότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει αυτά που έχει δεσμευθεί. Και αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την έξοδο από τα μνημόνια και, τελικά, από την κρίση.

– Μπορεί λόγω της κρίσης σε Ελλάδα και Κύπρο να επιβληθούν δυσμενείς λύσεις σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό;
Ήδη, η Κύπρος βρίσκεται προ των πυλών της εξόδου από το μνημόνιο. Εχει σταθεί στα πόδια της. Και η Ελλάδα πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Αλλά, πέρα από αυτό, κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει μια λύση σε έναν λαό που αποφασίζει με δημοψήφισμα.

Πηγή: news247.gr