Αναστασιάδης: Θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ακιντζί

Αναστασιάδης: Θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ακιντζί

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «το Κυπριακό είναι προτεραιότητα».

«Θα επιδιώξω συνάντηση με τον κύριο Ακιντζί, για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς», δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη, αμέσως μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης στο euronews.

Το χειρότερο ήταν η Σύνοδος στο Κραν Μοντανά, όταν εμείς ανταποκριθήκαμε πλήρως στις παραμέτρους που έθεσε ο γενικός γραμματέας, Δυστυχώς η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν αντέδρασαν στις δικές μας γραπτές προτάσεις που απαντούσαν σε όσα ο γενικός γραμματέας ήγειρε, αλλά επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις για συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων του 60 με επεμβατικά δικαιώματα, στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και εσαεί παρουσία του τουρκικού στρατού».

Ο κ. Αναστασιάδης ωστόσο, στη συνέντευξή του, έκανε γνωστό ότι θα επιδιώξει επαφή με τον κ. Ακιντζί. «Θα επιδιώξω να έχω μία επαφή με τον κ. Ακιντζί, αφού πρώτα βεβαίως περάσουν κάποιες μέρες να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο και να συζητήσουμε τους παραπέρα χειρισμούς. Και βεβαίως θα επιδιώξω συνάντηση με τον κ. Ακιντζί για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις του. Όπως είπα και προηγουμένως, με βάση τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου διαφαίνεται προοπτική αν θα τεθούν νέοι όροι και κάτω από ποιο καθεστώς θα συζητούμε».

Για τα ενεργειακά, τις έρευνες για τα κοιτάσματα και το ρόλο της Τουρκίας ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Παρακολουθούμε με πολλή ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε κυριαρχικά δικαιώματα λόγω των προκλήσεων, παίρνουμε μέτρα όχι στρατιωτικά βεβαίως, όσα απαιτούνται για να είναι ενήμερος και ο διεθνής οργανισμός αλλά και οι εταίροι μας αλλά και οι εμπλεκόμενες χώρες, λόγω των εταιριών έτσι ώστε απρόσκοπτα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όπως και υλοποιούμε στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς”.

Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των 7 ευρωπαϊκών χωρών του νότου λέγοντας:«Η όλη προσπάθειά μας είναι να γίνεται ένας διάλογος, να υπάρχει μια κατανόηση των θέσεων μεταξύ των 7 του νότου, αλλά όχι ως συνασπισμός για να δημιουργούμε μέτωπα μέσα στην ΕΕ. Συζητήσεις γίνονται πιο εκτεταμένες στη συνάντηση των 7 του νότου της ΕΕ και τους οποίους θα προσκαλέσω σύντομα. Πρόσφατα ήμασταν στη Ρώμη, η επόμενη Σύνοδος θα είναι στην Κύπρο, ελπίζω περί τα τέλη Μαρτίου».

Η απάντηση Ακιντζί

Ο Ακιντζί είπε ότι για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού «πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναθεωρήσει τη νοοτροπία της, να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων , να επεξηγήσει στην ελληνοκυπριακή κοινωνία αυτήν την πραγματικότητα και να προκύψει μια στρατηγική συμφωνία».

Ωστόσο, ορισμένοι Τουρκοκύπριοι αναλυτές σημειώνουν τα πρώτα θετικά μηνύματα, που στέλνει ο Νίκος Αναστασιάδης. Ιδιαίτερα, επισημαίνουν την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη στις αιτιολογημένες ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων και προσθέτουν ότι είναι μια εξέλιξη, «που αναπτερώνει το ηθικό των προοδευτικών δυνάμεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας.