Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με την AstraZeneca στους κάτω των 60 στην Ισπανία

Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με την AstraZeneca στους κάτω των 60 στην Ισπανία
epa09069145 A box of vaccine against COVID-19 developed by AstraZeneca is displayed in storage inside a pharmaceutical refrigerator after the cancelation and postponement of the vaccinate event for the Prime Minister and cabinet ministers due to reports of side effect, at Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi province, Thailand, 12 March 2021. Thai Prime Minister and his cabinet ministers abruptly postponed their vaccination against COVID-19 with AstraZeneca vaccine due to the reports on blood clots after inoculation. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Υπουργείο Υγείας και οι Αυτόνομες Κοινότητες της χώρας κατέληξαν σε αυτήν την απόφαση, μετά το νέο χθεσινό πόρισμα του ΕΜΑ, καθώς ο οργανισμός έκανε λόγο για «πιθανούς συσχετισμούς» του εμβολίου με τα περιστατικά θρόμβωσης.

Η Ισπανία αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca για τους πολίτες κάτω των 60 ετών. Το Υπουργείο Υγείας και οι Αυτόνομες Κοινότητες της χώρας κατέληξαν σε αυτήν την απόφαση, μετά το νέο χθεσινό πόρισμα του ΕΜΑ, καθώς ο οργανισμός έκανε λόγο για «πιθανούς συσχετισμούς» του εμβολίου με τα περιστατικά θρόμβωσης.

Πρόκειται για τη «νιοστή αλλαγή» στο ζήτημα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η El País, σε ένα σημείο της διαδικασίας εμβολιασμού, που αφορά κυρίως απαραίτητο προσωπικό, όπως εκπαιδευτικοί ή αστυνομικοί.

Αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και απέφυγαν να θέσουν περιορισμό ηλικίας – οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών, αλλά ο ρυθμιστικός φορέας δεν μπόρεσε να επαληθεύσει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου -, το Υπουργείο Υγείας πρότεινε, μετά από συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, να περιορίσει τη χρήση του σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, βασιζόμενοι στην «αρχή της προφύλαξης».

Οι εναλλαγές με τις δόσεις της αγγλο-σουηδικής εταιρείας δεν σταματούν. Παρόλο που ο EMA δεν συνέστησε ποτέ να σταματήσει η ανοσοποίηση με αυτό το φάρμακο και έδωσε την έγκρισή του για τη χορήγηση του φαρμάκου από την ηλικία των 18 ετών, η εμφάνιση στην Ευρώπη αρκετών περιπτώσεων θρόμβωσης στα μέσα Μαρτίου μετά τη χορήγηση αυτού του εμβολίου είχε ως αποτέλεσμα δεκαπέντε χώρες Ευρωπαίοι να σταματήσουν προσωρινά τους εμβολιασμούς με τις δόσεις AstraZeneca.

Σε μια πρώτη ανάλυση, ο EMA διαπίστωσε ότι το εμβόλιο ήταν «ασφαλές και αποτελεσματικό», αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αιτιώδης σχέση μεταξύ των περιστατικού και του φαρμάκου. Ωστόσο, η απόφαση οδήγησε τις περισσότερες χώρες να ξαναρχίσουν τον εμβολιασμό με αυτό το σκεύασμα (συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας), αν και ορισμένες από αυτές, όπως η Γερμανία, αποφάσισαν να περιορίσουν τη χρήση του μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών. Η Ισπανία αποφάσισε να χορηγήσει το φάρμακο σε πληθυσμό κάτω των 65 ετών (εκτός από την περίπτωση των βασικών εργαζομένων, για τους οποίους δεν υπήρχε όριο ηλικίας).

Η Υπουργός Υγείας, Καρολίνα Νταρίας, πρότεινε αυτήν την Τετάρτη στις αυτόνομες κοινότητες του Διαπεριφερειακού Συμβουλίου να σταματήσει ο εμβολιασμός σε άτομα κάτω των 60 ετών. Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων της AstraZeneca – 2,1 εκατομμύρια- έχουν διατεθεί σε βασικούς εργαζόμενους, όπως καθηγητές και καθηγητές, αν και έχει επίσης αρχίσει να χορηγείται στον γενικό πληθυσμό μεταξύ 60 και 65 ετών. Το σκεύασμα χορηγήθηκε επίσης σε επαγγελματίες υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών που δεν είχαν εμβολιαστεί μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες επιθεώρησης υγείας, νομικοί και ιατροδικαστικές, ιδιώτες ιατρικοί σύμβουλοι, υπηρεσίες οικιακής βοήθειας ή άλλων ομάδων όπως φυσιοθεραπευτές, επαγγελματίες θεραπευτές και προσωπικό φαρμακείων, μεταξύ άλλων.

Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε επίσης τις αυτόνομες κοινότητες την Τετάρτη ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, όπου εκπροσωπούνται το υπουργείο και οι περιφερειακοί ηγέτες, θα μελετήσουν για πώς θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα οποία μέχρι τώρα μόνο εμβολιάστηκαν με σκευάσματα των Pfizer και Moderna.