Ανάταση στις αγορές μετά τα τελευταία νέα από την Deutsche Bank

Ανάταση στις αγορές μετά τα τελευταία νέα από την Deutsche Bank
epa05316151 Deutsche Bank co-CEO John Cryan speaks at the shareholders' meeting of the German financial services company in Frankfurt am Main, Germany, 19 May 2016. With Fitschen set to officially depart the company after the meeting, Cryan is to become the sole CEO of Deutsche Bank. EPA/ARNE DEDERT

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην επικεφαλής της Fed, τον Μάριο Ντράγκι και τη σύνοδο του ΟΠΕΚ.

Η ανάκαμψη των μετοχών της Deutsche Bank οδήγησε ανοδικά τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, περιορίζοντας τις ανησυχίες για τον χρηματοοικονομικό τομέα της Γερμανίας που έχουν πλήξει τις μετοχές στην Ασία και έστρεψαν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων και του δολαρίου.

Πέρα από τις ανησυχίες για τις τράπεζες, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην εμφάνιση της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve Τζάνετ Γέλεν ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, στην ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο Βερολίνο και τη συνάντηση των παραγωγών πετρελαίου στο Αλγέρι.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, είπε ότι πούλησε τη βρετανική ασφαλιστική της Abbey Life στο Phoenix Group έναντι 935 δισεκ. λιρών (1,2 δισεκ. δολαρίων). Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλός της Τζον Κράιαν δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι δεν ζήτησε κρατική στήριξη μετά το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η τράπεζα είχε ζητήσει τη βοήθεια του Βερολίνου για να αντιμετωπίσει την πιθανή επιβάρυνση των 14 δισεκ. δολαρίων για τη διευθέτηση της έρευνας που διεξάγουν οι ΗΠΑ σχετικά με τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Η μετοχή της κατέγραψε νωρίτερα άνοδο κατά 2,7%, έχοντας υποχωρήσει χθες σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και έχοντας χάσει σχεδόν το μισό της αξίας της από τις αρχές του έτους. Η ανάκαμψη αυτή βοήθησε τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να ενισχυθεί κατά 0,9%, με τον δείκτη των τραπεζών να σημειώνει άνοδο 1,3%.

Οι αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων παρέμεναν κοντά στο χθεσινό ιστορικό χαμηλό του -0,711%.

Οι μετοχές στην Ασία ήταν σε αρνητικό εδαφος κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε νωρίτερα οριακή άνοδο κατά 0,1%.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραφαν μικρή άνοδο, αντιστρέφοντας τη χθεσινή πτώση κατά 3% εν μέσω εκτιμήσεων ότι η συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών στο Αλγέρι αυτή την εβδομάδα θα καταλήξει σε συμφωνία για να περιοριστεί η υπερβάλλουσα προσφορά. Τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αναμένεται να συναντηθούν στις 17:00 ώρα Ελλάδας. Το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραφε νωρίτερα άνοδο 54 σεντς στα 46,51 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχυμένο κατά 0,1% ήταν νωρίτερα το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ενώ αμετάβλητο ήταν το ευρώ στα 1,1210 δολάρια.