Αναθέρμανση ελληνορωσικών σχέσεων και στο βάθος ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αναθέρμανση ελληνορωσικών σχέσεων και στο βάθος ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για σειρά συναντήσεων.

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έφθασε αργά το βράδυ της Τρίτης 29 Οκτωβρίου στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο κ. Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Με την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησης, Βενιζέλου- Λάβροφ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και υπογραφή διμερών συμφωνιών και στη συνέχεια, οι κ.κ. Βενιζέλος και Λαβρόφ θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο. Το απόγευμα θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω επίσκεψης, οι κ.κ. Βενιζέλος και Λαβρόφ, θα κηρύξουν την έναρξη του Συμποσίου «ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες σχέσεις Ελλάδος- Ρωσίας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Στο Συμπόσιο θα απευθύνουν επίσης χαιρετισμό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Εθνικής Δόξας και του Ιδρύματος Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, πρόεδρος – Ιδρυτής του Παγκοσμίου Κοινωνικού Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» και πρόεδρος ΑΜΕ «Ρωσικοί σιδηρόδρομοι» Βλαντίμιρ Γιακούνιν.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική εταιρεία των ρωσικών σιδηροδρόμων, RZD, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον επί της αρχής για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και για την Rosco, την εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση του τροχαίου υλικού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το ενδιαφέρον της RZD στην Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο του σιδηροδρόμου, αλλά και στις υποδομές καθώς, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Γιακούνιν, οι Ρώσοι ενδιαφέρονται και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε σχετικά: Οι «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» θα αγοράσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπό όρους