Ανάθεση έργου διασύνδεσης αιολικού πάρκου στην Ολλανδία στην κοινοπραξία Van Oord-Ελληνικά Καλώδια

Ανάθεση έργου διασύνδεσης αιολικού πάρκου στην Ολλανδία στην κοινοπραξία Van Oord-Ελληνικά Καλώδια

Μέσω της διασύνδεσης των 700 MW θα μεταφέρεται υπεράκτια αιολική ενέργεια σε χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Η TenneT ανέθεσε στην κοινοπραξία Van Oord – Ελληνικά Καλώδια, την προμήθεια και την εγκατάσταση υποβρυχίων και χερσαίων καλωδίων για το έργο Hollandse Kust (South)Alpha.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέσω της διασύνδεσης των 700 MW θα μεταφέρεται υπεράκτια αιολική ενέργεια σε χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ολλανδία.

Σημειώνεται ότι δύο αιολικά πάρκα με κοινή παραγωγική δυναμικότητα 700 MW βρίσκονται υπό κατασκευή στη ζώνη αιολικού πάρκου Hollandse Kust (South), 22 χιλιόμετρα ανοικτά της ακτής της ολλανδικής επαρχίας της νότιας Ολλανδίας.

H TenneT επιλέχθηκε από την ολλανδική κυβέρνηση για να διαχειριστεί το υπεράκτιο δίκτυο. Η ανάθεση στην κοινοπραξία Van Oord – Ελληνικά Καλώδια αφορά στον σχεδιασμό, παραγωγή καλωδίων 200kV, υποβρύχια εγκατάσταση καλωδίων και τη διασύνδεση του αιολικού πάρκου με το σταθμό υψηλής τάσης Maasvlakte. Η διασύνδεση μήκους 42 χιλιομέτρων θα εκτείνεται από τον υπεράκτιο υποσταθμό Alpha έως τον παράκτιο σταθμό του δικτύου στην περιοχή Maasvlakte 2 στο Ρότερνταμ.

Η κοινοπραξία Van Oord – Ελληνικά Καλώδια επιλέχθηκε επίσης για την παράδοση και την εγκατάσταση καλωδίων για το έργο Hollandse Kust (South) Beta. Η ανάθεση περιλαμβάνει την παραγωγή και εγκατάσταση ενός υποβρύχιου καλωδίου 66kV μεταξύ της πλατφόρμας Alpha και της πλατφόρμας Beta. Η διασύνδεση Hollandse Kust (South) Alpha θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2021 και η Beta εντός του 2022.

Η συνολική αξία της ανάθεσης για τα έργα Hollandse Kust (South) Alpha και Beta που αντιστοιχεί στην Ελληνικά Καλώδια ανέρχεται περίπου στο ποσό των 105 εκ. ευρώ.