Ανατροπή δεδομένων από Λαφαζάνη για το Plan X του Βαρουφάκη

Ανατροπή δεδομένων από Λαφαζάνη για το Plan X του Βαρουφάκη
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (Α) και ο Γιάνης Βαρουφάκης (Δ) παρακολουθούν την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής , Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015. Συνεδριάζει η διαρκής επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης, η διαρκής επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, η διαρκής επιτροπή παράγωγης και εμπορίου και η διαρκής επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4334/2015 (Α΄ 80)". ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο Β δηλώνει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ότι δεν υπήρχε κανένα Plan B από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Liberal», σχολιάζοντας τα περί «σχεδίου Βαρουφάκη-Γκαλμπρέιθ».

«Εδώ δεν υπήρχε σχέδιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Είχαμε ένα ξεχείλωμα των διαπραγματεύσεων το οποίο είχε πάρα πολύ δυσμενείς και αρνητικές παρενέργειες για τη χώρα», τόνισε ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος εκτίμησε ότι η «Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς προς το Grexit». Στη συνέντευξή του ο κ. Λαφαζάνης επίσης υπογράμμισε ότι επί της ουσίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους» και ότι «μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερού».

Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε και τα εξής, μεταξύ άλλων: «Ο κ. Βαρουφάκης είναι θιασώτης του ευρώ. Είναι προσηλωμένος στο ευρώ. Έκανε εκστρατεία από την Ελλάδα, αφού την “έσωσε” από το Grexit, να σώσει και τη Βρετανία από το Brexit. Είχε παρουσία έντονη στη Βρετανία […] Ο Γιάνης Βαρουφάκης το τελευταίο πράγμα που μπορούσε να διανοηθεί είναι να κάνει ένα σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε ο γραμματέας της ΛΑΕ.

Ο Π. Λαφαζάνης, αναφερόμενος στη δική του θέση, τόνισε ότι επέμενε να υπάρχει σχέδιο για τις διαπραγματεύσεις. «Έλεγα συνεχώς ότι αυτή η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ισοδυναμεί με ένα αδιέξοδο διαπραγματευτικό τουρισμό του οικονομικού επιτελείου και ξεσηκωνόταν θύελλα αντιδράσεων στις συνεδριάσεις», προσέθεσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι «από την πρώτη στιγμή» έθετε την ανάγκη να μπει στο τραπέζι ένα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη «ως βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη χώρα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Λαφαζάνης εκτίμησε πως «στο Grexit θα πάμε ανεξαρτήτως της βούλησης της Ελλάδας και της πολιτικής της τάξης […] Το δυστύχημα ωστόσο είναι ότι πάμε σε ασύντακτη έξοδο από την ευρωζώνη και σε ασύντακτη χρεοκοπία αφού πρώτα θα έχουμε καταληστευτεί ως χώρα και εξαθλιωθεί ως λαός. Πρέπει να προλάβουμε και να μην πάμε σε έξοδο υπό τέτοιες φρικτές καταστάσεις, παρά να κάνουμε τώρα την επιλογή, με σχέδιο, οργάνωση, και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα χειριστεί το δίδυμο πρόβλημα του χρέους, δημόσιο και ιδιωτικό». Θα απαιτηθεί, όπως εξήγησε «έξοδος από την ευρωζώνη, μαζί με διαγραφή δημοσίου χρέους, σεισάχθεια για τα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά αδύνατων, και εθνικοποίηση των τραπεζών με ένα πακέτο αναπτυξιακών μέτρων που θα βάλουν την Ελλάδα σε άλλη τροχιά».

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ ανέφερε πως η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο στον εκλογικό νόμο επειδή καταρρέει. «Όταν ετίθεντο προτάσεις για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών πριν από τις εκλογές του Γενάρη του 2015, ο τότε ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα γι’ αυτό» προσθέτει ο κ. Λαφαζάνης αποδίδοντας αυτή τη στάση στην αισιοδοξία ότι θα ήταν πρώτο κόμμα. «Τώρα το συζητάει [σ.σ. την κατάργηση του μπόνους] γιατί ακριβώς δεν βλέπει προοπτική νίκης στις εκλογές». «Θέλει», προσθέτει «να έχει τη δυνατότητα να κάνει εκλογές και να διαμορφώσει αν είναι εφικτό ένα ευρύτερο συμμαχικό μπλοκ με δυνάμεις της Ένωσης Κεντρώων, των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να είναι και πάλι στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ, και αν είναι δυνατόν πρωθυπουργός και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας».

«Αλλά δεν θα του βγει. Δεν πρόκειται να έχει προοπτική. Είναι σχέδιο επί χάρτου», εκτίμησε, ενώ έστρεψε τα βέλη του και προς το ΚΚΕ λέγοντας: «Ψηφίζοντας το άρθρο 4 για την κατάργηση του μπόνους, στην ουσία ψηφίζει τον εκλογικό νόμο και βοηθά την κυβέρνηση, παρότι διατηρείται το όριο του 3%, ή κάτι ανάλογο, το οποίο όριο αποσκοπεί στο να περιορίσει δυνάμεις μικρότερες, κυρίως της Αριστεράς».

Σε άλλο σημείο ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε: «Επί της ουσίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους. Το πρόγραμμά τους είναι το μνημόνιο, το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ. Εκεί συγκεντρώνεται και ταυτίζεται όλη η προγραμματική τους κατεύθυνση. Μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερού».

Τέλος, ο Παν. Λαφαζάνης επισήμανε την ανάγκη ανατροπής της ευρωζώνης και της ΕΕ, που παρακμάζουν. Σχολιάζοντας, μάλιστα τα του Brexit τόνισε πως «η ευρωπαϊκή Αριστερά θα έπρεπε να είχε σηκώσει πρώτη τη σημαία της εξόδου των χωρών από την ευρωζώνη και την ΕΕ και από αυτό τον νέο δεσποτισμό που αντιπροσωπεύουν οι τελευταίες. Στο όνομα, ίσως, ενός “ψευτοδιεθνισμού”, η ευρωπαϊκή Αριστερά, όχι όλη, αλλά σημαντικές δυνάμεις της, τάσσεται υπέρ της διατήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύει ότι θα μπορέσει να την αλλάξει από τα μέσα. Δεν αλλάζει η ΕΕ από τα μέσα. Το έχω πει εδώ και χρόνια, πως ούτε η ΕΕ, ούτε η ευρωζώνη δεν βελτιώνονται, δεν μεταρρυθμίζονται θετικά, παρά μόνο ανατρέπονται».