Ανατροπή στην αγορά χρέους: Εκτός στόχων οι οίκοι από το παγκόσμιο ράλι στα ομόλογα

Ανατροπή στην αγορά χρέους: Εκτός στόχων οι οίκοι από το παγκόσμιο ράλι στα ομόλογα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ μειώθηκε σχεδόν κατά μια ποσοστιαία μονάδα από τα τέλη Οκτωβρίου

Ένα παγκόσμιο ράλι στους τίτλους δημόσιου χρέους έχει ήδη οδηγήσει τις αποδόσεις πέρα από πολλούς στόχους, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν πώς οι πρόσφατες κινήσεις έχουν αιφνιδιάσει την αγορά.

Όταν οι τράπεζες άρχισαν να στέλνουν τις ετήσιες προβλέψεις τους σε πελάτες πριν από έναν μήνα, σε γενικές γραμμές ομονοούσαν με την άποψη ότι τα κρατικά ομόλογα θα σημειώσουν το επόμενο έτος καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να πέφτουν.

Ωστόσο, πολλές προβλέψεις έχουν ήδη εκπληρωθεί περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι μεγαλύτερες του αναμενομένου πτώσεις του πληθωρισμού και η αλλαγή του guidance από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπεισαν τους επενδυτές να προωθήσουν τα στοιχήματά τους για μειώσεις επιτοκίων. 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ μειώθηκε σχεδόν κατά μια ποσοστιαία μονάδα από τα τέλη Οκτωβρίου λόγω των προσδοκιών ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 3,9%, αγγίζοντας έως και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιo (3,839%).

«Η Fed έκανε μια πολύ γρήγορη περιστροφή», δήλωσε η Meghan Swiber, αναλύτρια επιτοκίων της Bank of America. «Απλώς αποκαλύπτει το πόσο ασταθής ήταν η αγορά».

Στόχοι

Ο Luca Paolini, επικεφαλής αναλυτής της Pictet Asset Management, είχε στόχο το 4% για την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ για το τέλος του 2024. Αυτός ο στόχος «ήταν αρκετά επιθετικός» όταν τέθηκε, είπε, προσθέτοντας ότι «πολλά από τα κέρδη που περιμέναμε έχουν ήδη υλοποιηθεί». Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι βέβαιος για την πρόβλεψή του, διότι βλέπει περιορισμένα περιθώρια για συνεχή μείωση των αποδόσεων χωρίς ενδείξεις για σημαντική επιβράδυνση της αγοράς εργασίας.

«Φαίνεται ότι αυτό το ράλι έχει κάνει τους πάντες να χαλαρώσουν και αυτό δεν είναι ποτέ καλό σημάδι», δήλωσε ο Paolini. «Το ερώτημα είναι: μπορεί ο πληθωρισμός να πάει πολύ χαμηλότερα; Η συναίνεση φαίνεται να είναι πολύ αισιόδοξη, αλλά νομίζω ότι οι πιέσεις παραμένουν».

Ο Yared δήλωσε ότι η Deutsche Bank δεν άλλαξε την πρόβλεψή της για την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου στο 4,05%. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η τράπεζα είχε αρχίσει να μειώνει την έκθεσή της σε βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, με την παραδοχή ότι το ράλι τους είχε κορυφωθεί.

Η Bank of America, η οποία δημοσίευσε τις ετήσιες προβλέψεις της τον Νοέμβριο, προέβλεψε ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου θα μειωθεί στο 4,25% μέχρι το τέλος του 2024. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει την άποψή της.