Αναβάλλονται τα φετινά Euro και Copa America

Αναβάλλονται τα φετινά Euro και Copa America
epa08192471 An interior view of the Saint-Petersburg Arena in St. Petersburg, Russia, 04 February 2020. St. Petersburg will host four UEFA EURO 2020 matches, including a quarter final. The UEFA EURO 2020 soccer championship will take place in Europe from 12 June to 12 July 2020. A joint delegation of the UEFA held its fifth official inspection tour to the stadium hosting the EURO 2020 in St. Petersburg. EPA/ANATOLY MALTSEV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και σύμφωνα με τη Νορβηγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αποφασίσθηκε η διοργάνωση να αναβληθεί για ένα χρόνο.

Την αναβολή των Euro 2020 και Copa America 2020 ανακοίνωσαν οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, το Euro 2020 που είχε προγραμματιστεί να γίνει σε 12 πόλεις από 12 Ιουνίου μέχρι 12 Ιουλίου θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2021, από τις 11 Ιουνίου μέχρι τις 11 Ιουλίου. Αυτή η απόφαση πάρθηκε την Τρίτη (17/3) μετά την τηλεδιάσκεψη της UEFA με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων, τη FIFPro (Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) και τις τις 55 ομοσπονδίες.

Παράλληλα, ο τελικός του Champions League θα γίνει στις 27 Ιουνίου και αυτός του Europa League στις 24 του ίδιου μήνα.

Την είδηση της αναβολής αποκάλυψε νωρίτερα η νορβηγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, κάνοντας γνωστό πως το Euro θα γίνει από 11 Ιουνίου μέχρι 11 Ιουλίου το 2021. Ο κορωνοϊός, που έβαλε φρένο στα πρωταθλήματα και οδήγησε στη διακοπή τους, οδηγεί την ευρωπαϊκή ομοσπονδία στην απόφαση να αναβάλλει και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μια εξέλιξη βέβαια αναμενόμενη. Από τη στιγμή άλλωστε που ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη, η γαλλική εφημερίδα Equipe είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή.

Στόχος είναι να δοθεί σε όλες τις λίγκες το χρονικό περιθώριο να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματα που έχουν διακοπεί. Η αναβολή του Euro αλλάζει την καταληκτική ημερομηνία της σεζόν. Από τις 31 Μάϊου πλέον μετατίθεται στις 30 Ιουνίου, ίσως και αργότερα.

Η UEFA, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “TheAthletic”, θα ζητούσε 300 εκατ. ευρώ από τις λίγκες και τις ομάδες για την αναβολή του Euro 2020 και τη διεξαγωγή του ένα χρόνο αργότερα (Ιούνιος 2021).

Σημειώνεται ότι προ ημερών η UEFA ακύρωσε όλες τις κρατήσεις που είχε κάνει σε ξενοδοχεία της Κοπεγχάγης (πόλη που θα φιλοξενούσε αγώνες του Euro), δείγμα ότι η αναβολή της διοργάνωσης ήταν προαποφασισμένη. Αναμένεται επίσης κάποια ενημέρωση για την τύχη του Euro των γυναικών, που είναι προγραμματισμένο για το καλοκαίρι του 2021, με σέντρα στις 7 Ιουλίου.


Μετά την UEFA, σε ανάλογη απόφαση προχώρησε και η CONMEBOL όσον αφορά το Κόπα Αμέρικα.

Η φετινή διοργάνωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει σε Αργεντινή και Κολομβία από τις 12 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου. Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τον κορωνοϊό, η διοργάνωση μετατίθεται για τον Ιούνιο του 2021.

Πηγή: sport24.gr