Αναβάθμισε τη ΔΕΗ σε Β- η Standard & Poor’s

Αναβάθμισε τη ΔΕΗ σε Β- η Standard & Poor’s
A view shows the Standard & Poor's building in New York's financial district February 5, 2013. The U.S. government is seeking more than $5 billion in a lawsuit against rating agency Standard & Poor's over mortgage bond ratings, U.S. Attorney General Eric Holder said on Tuesday. The civil suit against S&P and its parent McGraw-Hill Cos Inc is the first federal enforcement action against a credit rating agency over alleged illegal behavior related to the 2007-2009 U.S. financial crisis. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: BUSINESS CRIME LAW POLITICS) - RTR3DE5A

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα από CCC+ σε B- με σταθερές προοπτικές προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s, σε συνέχεια και της αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωση εκφράζει την ικανοποίησή της για την αναβάθμιση και επισημαίνει ότι στην έκθεσή της η S&P αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να αναστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων 18 μηνών και να βελτιώσουν σημαντικά τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις τής περιόδου αυτής. Η βελτίωση αυτή συνέβαλε στην απόφαση αναβάθμισης από τον οίκο. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναβάθμισης η S&P αναφέρεται:

– στις τιμολογιακές αναπροσαρμογές από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, οι οποίες, όπως τονίζεται, είναι ουδέτερες για τους καταναλωτές, καθώς και

– στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ από τον Οκτώβριο του 2019, υπογραμμίζοντας ότι ήταν ένα μέτρο που υποχρέωνε την ΔΕΗ να δημοπρατεί ενέργεια κάτω από την τιμή της αγοράς, δηλαδή επί ζημία.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας και αποκλιμάκωση του δείκτη Καθαρός Δανεισμός/EBITDA σε 9x το 2019 έναντι 13.5x το 2018.

Η S&P χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028 και σημειώνει ότι εάν αυτή προχωρήσει, τότε θα επιτευχθεί πιο γρήγορα ο στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ για τον μετασχηματισμό της παραγωγικής της βάσης, με μείωση της εξάρτησης από το λιγνίτη και σημαντική αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της εταιρείας.

Μάλιστα, ο οίκος αναφέρει πως η καταγραφή προόδου στη διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ θα είναι κριτήριο για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση στο μέλλον.