Η αναβάθμιση έγινε τρόπος ζωής

Η αναβάθμιση έγινε τρόπος ζωής

Πώς ο «εθισμός» καταναλωτών και εταιρειών στα τεχνολογικά upgrades άλλαξε την καθημερινότητά μας.

Ήταν πίσω στη δεκαετία του ’80, όταν η Nintendo και η Sega έδιναν μία μάχη υπέρ πάντων για να κατακτήσουν την καρδιά, το μυαλό και τα χρήματα των υποψήφιων αγοραστών των βιντεοπαιχνιδιών τους. Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές χωρίστηκαν ουσιαστικά σε δύο «στρατόπεδα», καθένα προσμένοντας ανυπόμονα την επόμενη «αντεπίθεση» με upgrade, ελληνιστί με αναβαθμίσεις.

Σιγά-σιγά, η παγκοσμιοποίηση έφερε στον «παιχνίδι» και άλλους ανταγωνιστές, με μπόλικες αξιώσεις. Κι έτσι, στις απαρχές του ΄90, στην αγορά υπήρχαν πια διαθέσιμες πολλές ανταγωνίστριες κοσνόλες, όπως η NEC και η TurboGrafx-16, που ήθελαν να πάρουν μερίδιο από το εξελιγμένο Genesis της Sega.

Όλα τα προϊόντα «νέας γενιάς» ήταν ισχυρότερα, ταχύτερα, παρόμοια, αλλά ταυτόχρονα διαφορετικά μεταξύ τους. Τα 8 bit ήταν η παλιά «φουρνιά», τα 16 bit η νέα. Και οι καταναλωτές αδημονούσαν -όπως και εξακολουθούν να αδημονούν- για το επόμενο upgrade.

Διαβάστε ακόμη: Οι τεχνολογίες που θα γίνουν πράξη το 2014

Κάπως έτσι -παρατηρεί ο αρχισυντάκτης του The Verge, Τζόσουα Τοπόλσκι- άλλαξε η συμπεριφορά των καταναλωτών, αλλά και των εταιρειών, που αντιμετώπιζαν πια τα προϊόντα ως κομμάτι μιας εξελίξιμης διαδικασίας, όπου κάθε νέο μοντέλο θα είναι η αναβάθμιση του παλιού, έστω σε κάτι.

Ουσιαστικά, επρόκειτο για μια πιο μοντέρνα εκδοχή του ίδιου πράγματος, το οποίο θα ακολουθούσε στη συνέχεια κάτι άλλο, που θα ήταν εύκολο να το αγοράσει κανείς, καθώς η εξωχώρια παραγωγή είχε ρίξει το κόστος παραγωγής, άρα και την τελική τιμή του.

Στο «κόλπο» μπήκαν ακόμη κι εταιρίες που διατηρούσαν μέχρι πρότινος ελιτίστικο προφίλ, όπως η Apple, η οποία έχει πια κατακλύσει την αγορά με iPhone, iPod και iPad, παρουσιάζοντας κατά τακτά χρονικά διαστήματα νέα μοντέλα και συνεχείς αναβαθμίσεις.

«Τώρα πια, οι βιομηχανίες λειτουργούν με γνώμονα τη συνήθεια των καταναλωτών να θέλουν κάτι “νέο” κάθε 12 μήνες», γράφει ο Τοπόλσκι. «Ακόμη και οι μεγαλύτεροι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν επανακαθορίσει τη διάρκεια των συνδρομών τους, με βάσει αυτό το κριτήριο (…) Ολόκληρη η αγορά έχει συμβιβαστεί με τη λογική του upgrade».

Διαβάστε ακόμη: Η τρισδιάστατη εποχή των μετακινήσεων είναι εδώ

«Εταιρείες ζουν ή πεθαίνουν από αυτήν (απλά ρωτήστε την Microsoft, την BlackBerry ή την Palm)», συμπληρώνει. «Είναι ο “ήλιος” γύρω από τον οποίο βρίσκεται σε τροχιά η βιομηχανία της τεχνολογίας», παρά το γεγονός ότι η καινοτομία δεν μπορεί να επιτυγχάνεται ντε και καλά κάθε 12 μήνες.

Όμως, σε πείσμα όσων παραπονιούνται ότι -από πλευράς upgrades- «το 2013 ήταν μία σκέτη απογοήτευση», ίσως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν στα «σπάργανα» μία σειρά από καινοτομίες, που ακόμη δεν είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, αλλά στο άμεσο μέλλον μπορεί να αλλάξουν άρδην τη ζωή μας.

Ήδη, οργανώνονται ταξίδια ιδιωτών στο διάστημα. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πολυτελείας είναι η νέα λέξη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στην αγορά παρουσιάζονται αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα, που σε πάνε όπου θες χωρίς οδηγό στο τιμόνι! Η Amazon εξετάζει το σενάριο να παραδίδει τις ηλεκτρονικές παραγγελίες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Θερμοστάτες και ανιχνευτές καπνού «μαθαίνουν» τον τρόπο που ζούμε. Η Google φτιάχνει κομπιούτερ με τη μορφή γυαλιών. Ηλεκτρονικά νομίσματα εισάγονται στην οικονομία. Τροφές παράγονται στα βιοεργαστήρια κι άλλες εκτυπώνονται από 3D εκτυπωτές, που μοιάζουν περισσότερο με «γεννήτριες» ύλης.

Ο κόσμος μας αλλάζει, με ρυθμούς πολύ ταχύτερους απ’ ότι πριν από την δεκαετία του ’80, όταν οι γονείς και οι παππούδες μας αγόραζαν αυτοκίνητα, ψυγεία, κουζίνες και τηλεοράσεις «για μια ζωή», μέχρι ανήκεστης βλάβης. Αλλά μην πάμε τόσο μακριά.

Ακόμη κι οι πιο νέοι, μπορούσαμε να φανταστούμε όταν ήμασταν παιδιά πόσο θα άλλαζε η ενήλικη ζωή μας με το Ίντερνετ; Μόλις πριν από μία δεκαετία, ποιος θα μας το ‘λεγε ότι τα κινητά δεν θα χρησίμευαν απλά ως τηλεφωνικές συσκευές, αλλά ότι θα γίνονταν «έξυπνα», χρησιμεύοντας ταυτόχρονα ως φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, μονάδες GPS, με ένα σκασμό άλλες εφαρμογές κι αναβαθμίσεις; Όμως τώρα πια, όπως γράφει ο Τοπόλσκι, «τα όνειρά μας έχουν γίνει μεγαλύτερα». Με λίγα λόγια, έχουν κι αυτά πλέον upgrades.