Αναβαθμίζεται η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ

Αναβαθμίζεται η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ

Οι πρώτες επαφές του πρωθυπουργού, τα funds που καλοβλέπουν επενδύσεις στην Ελλάδα και το ραντεβού με τον Μπάρακ Ομπάμα.

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εν όψει της σημερινής συνάντησης του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον στις 22:00 ώρα Ελλάδας.

Οι επαφές του πρωθυπουργού ξεκίνησαν χτες με την επίσκεψη του στα ιστορικά γραφεία της εφημερίδας «Washington Post» , η οποία όπως έγινε γνωστό θα εξαγοραστεί από τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος έναντι 250 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στα γραφεία της εφημερίδας, έγινε σε βάθος κουβέντα και οι επιτελείς της εφημερίδας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).

Έπειτα ο Αντώνης Σαμαράς μετέβει στην Νέα Υόρκη, όπου και συναντήθηκε με είκοσι ανώτατα στελέχη από τα μεγάλα επενδυτικά funds που συνολικά αντιπροσωπεύουν επενδυτικά κεφάλαια ύψους 850 δισ. δολαρίων.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται στη χώρα μας. Στη συνάντηση, την οποία διοργάνωσαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με το Invest in Greece, συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διευθυντής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σχέσεων του πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Πτωχός, καθώς και ο κ. Στέφανος Ησαΐας, διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece.

Τα 20 funds που "βλέπουν" Ελλάδα.
Τα 20 funds που "βλέπουν" Ελλάδα.
Τα 20 funds που “βλέπουν” Ελλάδα.

Γιατί αναβαθμίζεται η επίσκεψη Σαμαρά
Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την άποψη ότι αυτή η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας συγκυρία.

Παράλληλα, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας κάνουν λόγο για αναβάθμιση, από την πλευρά των ΗΠΑ, της επίσκεψης της Έλληνα πρωθυπουργού, με αφορμή τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και τη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Οβάλ γραφείο.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.

Όπως έγινε γνωστό , στην συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκη τόνισε πως η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει την ισχυρή σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας, με την αμερικανική πλευρά να επαναβεβαιώνει τη στήριξή της στην Ελλάδα, «καθώς αυτή εφαρμόζει σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις για να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό της».