Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για πετρέλαιο μετά τον ΟΠΕΚ η Goldman

Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για πετρέλαιο μετά τον ΟΠΕΚ η Goldman
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τις προβλέψεις της για την πορεία του πετρελαίου το 2020 αναβάθμισε η Goldman Sachs, με την επενδυτική τράπεζα να επικαλείται μικρότερη του αναμενομένου προσφορά, μετά και την πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων για πιο γενναίες μειώσεις στην παραγωγή έως το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

«Αναθεωρούμε προς τα πάνω την πρόβλεψή μας για το 2020, αν και σε μακροπόθεσμη βάση, οι προβλέψεις μας παραμένουν σταθερές», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman σε υπόμνημά τους. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναθεώρησε την εκτίμησή της για το μπρεντ στα 63 δολάρια το βαρέλι το 2020, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 60 δολάρια το βαρέλι, ενώ αναβάθμισε την πρόβλεψή της και για το αμερικανικό αργό, στα 58,5 δολάρια το βαρέλι, από 55,5 δολάρια.

Το μπρεντ υποχωρούσε σήμερα το πρωί 0,36%, με την τιμή λίγο πάνω από τα 64 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ήταν λίγο κάτω από τα 59 δολάρια το βαρέλι.

Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες -με πρωτοβουλία κυρίως της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας- συμφώνησαν την Πέμπτη για πιο βαθιές μειώσεις στην παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια επιπλέον στο πρώτο τρίμηνο του 2020, δεν υπήρξε όμως κάποια δέσμευση για ανάληψη πρόσθετης δράσης πέραν του Μαρτίου. Η απόφαση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ «αποκρυσταλλώνει τη σημαντική μεταστροφή στη στάση του ΟΠΕΚ+ για τη βραχυπρόθεσμη διαχείριση των πλεονασμάτων και ελλειμμάτων αντί να προσπαθεί να διορθώσει ανισορροπίες μέσω ανοικτών δεσμεύσεων», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

H αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναθεώρησε και την πρόβλεψή της για την προσφορά και ζήτηση, ανταποκρινόμενη στη μείωση της παραγωγής από τις χώρες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ στο πρώτο ήμισυ του 2020.

Συγκεκριμένα, η Goldman υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την αύξηση της ζήτησης κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως επικαλούμενη ήπιους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάκαμψης. Με βάση τις νέες προβλέψεις, η Goldman “βλέπει” αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης στα 0,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως για φέτος και 1,2 εκατ. βαρέλια για το 2020.