Αναβιώνει ο χρηματοπιστωπικός εφιάλτης στις ΗΠΑ: Σε περιδίνηση και άλλη τράπεζα

Αναβιώνει ο χρηματοπιστωπικός εφιάλτης στις ΗΠΑ: Σε περιδίνηση και άλλη τράπεζα
Financial crisis, conceptual illustration. (Photo by CHRISTOPH BURGSTEDT/SCIENCE PHOT / CBR / Science Photo Library via AFP)
Σε ελεύθερη πτώση τελεί η μετοχή της NYCB

Σε ελεύθερη πτώση τελεί η μετοχή της αμερικανικής τράπεζας New York Community Bancorp (NYCB), που βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της από το 1997. Θρυαλλίδα αρνητικών εξελίξεων αποτέλεσε η αναφορά του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για τεράστιες απώλειες το δ’ τρίμηνο του 2023 και μείωση μερίσματος προς τους μετόχους από 17 σεντ σε 5 σεντ.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναθεώρησε επί τα χείρω την αξιολόγηση της NYCB, υποβιβάζοντάς τη στην κατηγορία «σκουπίδια» (Ba2 από Baa3). Μετά την υποβάθμιση, η NYCB διεύρυνε τις απώλειές της…

Έτσι, παρότι προσπαθούσαν να μας πείσουν πως το ζήτημα της NYCB ήταν ιδιοσυγκρασιακό, η Moody’s προειδοποιεί ότι πως το πρόβλημα είναι γενικό και ότι η αγορά του Commercial Real Estate) εγκυμονεί συστημικό κίνδυνο.

Όπως είναι γνωστό, η NYCB έχει έκθεση σε εμπορικά ακίνητα, μια αγορά που ιστορικά είχε καλές επιδόσεις γι’ αυτήν. Ωστόσο, αυτός ο κύκλος μπορεί να είναι διαφορετικός λόγω υψηλότερων τόκων και του υψηλότερου κόστους συντήρησής τους λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Πέρα από τα CRE, η τράπεζα έχει σημαντική έκθεση σε στεγαστικά δάνεια χαμηλού σταθερού επιτοκίου. Αυτός ο τύπος δανειακού χαρτοφυλακίου αντιμετωπίζει κίνδυνο αναχρηματοδότησης.

Σημειώνεται πως μια φορά και έναν καιρό η αγορά των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ άξιζε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ τώρα μετα βίας αγγίζει τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπερ σημαίνει πως έχει μέχρι σήμερα γράψει απώλειες 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, δήλωσε ο Barry Sternlicht, διευθύνων σύμβουλος της Starwood Capital Group.

Επιπλέον, η Moody’s προειδοποιεί ότι όλη αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να τελειώσει άσχημα: «Η αυξημένη χρήση χρηματοδότησης από την αγορά μπορεί να περιορίσει την οικονομική ευελιξία της τράπεζας στο τρέχον περιβάλλον».

Ο οίκος επισημαίνει επίσης ότι, από τις 31 Δεκεμβρίου, το 33% των καταθέσεων της NYCB ήταν ανασφάλιστες και «θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντική πίεση χρηματοδότησης και ρευστότητας εάν υπάρξει απώλεια της εμπιστοσύνης των καταθετών».

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, το συνολικό ποσό των εκκρεμών δημοσίων ομολόγων και δανείων που επηρεάστηκε από αυτή την υποβάθμιση είναι 1,14 δισεκατομμύριο δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: