Αναβλήθηκε η δίκη για την «κλοπή του αιώνα»

Αναβλήθηκε η δίκη για την «κλοπή του αιώνα»

Στο εδώλιο έξι Ρουμάνοι που κατηγορούνται για κλοπή πινάκων των Μονέ, Πικάσο, Γκογκέν από το μουσείο Kunsthal του Ρότερνταμ.

Στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνει τελικά η δίκη των έξι Ρουμάνων, που κατηγορούνται για την «κλοπή του αιώνα» από το μουσείο Kunsthal του Ρότερνταμ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου του Βουκουρεστίου. Η αναβολή συνδέεται με την εξέταση θεμάτων της παράστασης πολιτικής αγωγής, καθώς και τις αιτήσεις αποφυλάκισης υπό όρους των κατηγορουμένων.

Ο Ράντου Ντογκάρου, ο Ρουμάνος βασικός κατηγορούμενος για την κλοπή των πολύτιμων έργων τέχνης, πρότεινε πριν από την έναρξη της δίκης του να επιστρέψει τους πέντε από τους επτά πίνακες με αντάλλαγμα την επιβολή ποινής φυλάκισης στην Ολλανδία, δήλωσε η συνήγορος του. Ωστόσο, η συνήγορος δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ότι ο πελάτης της, που κατηγορείται και για εμπορία ανθρώπων και ανθρωποκτονία στη Ρουμανία, έχει στη διάθεσή του ή όχι τους πέντε πίνακες που προτείνει να ανταλλάξει.

Οι ποινές που προβλέπει η ολλανδική δικαιοσύνη για τις διακεκριμένες κλοπές είναι ελαφρύτερες από εκείνες που προβλέπονται από τη ρουμανική νομοθεσία.

Ο Ράντου Ντογκάρου έκλεψε μαζί με συνεργό του τη νύκτα της 15ης προς την 16η Οκτωβρίου 2012 επτά πίνακες των Πικάσο, Ματίς, Γκογκέν, Μονέ, Φρόιντ και Μάγερ ντε Χάαν από το μουσείο Kunsthal του Ρότερνταμ.

Η συνήγορος του επεσήμανε ότι ο πελάτης της δεν πρότεινε την επιστροφή επτά αλλά πέντε έργων τέχνης. Η τύχη των δύο δεν έχει εξακριβωθεί. Όμως, η μητέρα του Ντογκάρου ομολόγησε, πριν ανασκευάσει, ότι έκαψε στον φούρνο του σπιτιού της δύο πίνακες για να εξαφανίσει τα στοιχεία.