Αναβρασμός για το προσφυγικό: Οξύνονται οι αντιδράσεις για τις κυβερνητικές αποφάσεις

Αναβρασμός για το προσφυγικό: Οξύνονται οι αντιδράσεις για τις κυβερνητικές αποφάσεις
Οι οργανώσεις "Ο Άλλος Άνθρωπος" και η "Κοινωνική Κουζίνα Σενεγάλης" προσφέρουν φαγητό σε πρόσφυγες στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
«Κόκκινο πανί» για τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το «πράσινο φως» στο υπουργείο Μετανάστευσης να επιτάσσει εκτάσεις και ακίνητα για τη δημιουργία κλειστών δομών.

Με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών επί της Βασιλίσσης Σοφίας απαντούν οι νησιώτες στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το μεταναστευτικό.

«Κόκκινο πανί» για τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το «πράσινο φως» στο υπουργείο Μετανάστευσης να επιτάσσει εκτάσεις και ακίνητα για τη δημιουργία κλειστών δομών. Αντιδρώντας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποφάσισε να διακόψει κάθε συνεργασία της με την κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η επίμαχη ΠΝΠ. Με ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης η Περιφέρεια καταδίκασε την ΠΝΠ ως «αντιδημοκρατική ενέργεια» και προανήγγειλε προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια.

Σε συνέντευξή του πάντως χθες στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω» επαναλαμβάνοντας ότι προηγήθηκε εκτενής διάλογος με τους τοπικές αρχές. «Από το τέλος Νοεμβρίου είχαμε αναπτύξει όλο το σχέδιό μας, το οποίο περιλάμβανε και τις κλειστές δομές. Επί δύο μήνες περίπου, συζητήσαμε με όλους τους τοπικούς φορείς, με τις δημοτικές αρχές, με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, για να γίνουν αυτές οι κλειστές δομές. Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μην υπάρξουν  κλειστές. Εξαντλήσαμε τον διάλογο επί δύο μήνες» ανέφερε για να προσθέσει: «Κάποια στιγμή ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι αδράνειας».

Αντέτεινε επίσης ότι οι περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθούν «οι κλειστές δομές είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία και μάλλον απαξιωμένες». «Δεν δημεύουμε την περιοχή. Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το Ελληνικό Δημόσιο. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτή την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα» υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει «καλή συνεργασία και με τον Περιφερειάρχη και με τους Δημάρχους και με τους τοπικούς φορείς» και πως το θέμα των κλειστών δομών δεν είναι το μόνο που την απασχολεί, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που πρέπει να λυθούν όπως θέματα υποδομών, υγείας, παιδεία κτλ..

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Πέτσας τόνισε ότι το ζήτημα δεν έχει να κάνει με μικροπολιτική αντιπαράθεση και πρόσθεσε ότι οι απόψεις που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν απηχούν κανέναν στην κοινωνία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κλιμάκωσε χθες από την Ήπειρο την κριτική του στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «παιδαριώδεις» τους χειρισμούς της. «Τα νησιά μας πνίγονται, οι νησιώτες αφήνονται στην τύχη τους και οι μετανάστες στοιβάζονται» είπε μεταξύ άλλων. «Πέντε χιλιάδες τους αφήσαμε στην Μόρια, “ήταν η ντροπή του πλανήτη” έτσι μας έλεγαν, και σήμερα έχουν 25 χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους μέσα στα σκουπίδια και δεν είναι η ντροπή του πλανήτη. Είναι απλά μια καθημερινή ημέρα. Δεν τρέχει τίποτα» ανέφερε.

Αναφερόμενος στην επίμαχη ΠΝΠ έκανε λόγο για «κατάφωρα αντισυνταγματική» διαδικασία. «Δεν φτάνει μόνο ότι  κάναν ΠΝΠ ενώ η Βουλή είναι ανοικτή, είναι προφανές γιατί το έκαναν. Διότι δεν θα το ψήφιζαν ούτε οι βουλευτές του αν φέρναν το νομοσχέδιο για την επίταξη προκειμένου να χτίσουν φυλακές στα νησιά» τόνισε.