Αναζητάτε μια καλύτερη δουλειά; Κάντε ό,τι και ο Στιβ Τζομπς

Αναζητάτε μια καλύτερη δουλειά; Κάντε ό,τι και ο Στιβ Τζομπς

Όταν οι νέοι παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά, θέστε τους ένα απλό ερώτημα: σε ποιόν έγραψαν ή τηλεφώνησαν πρόσφατα;

Ο Στιβ Τζομπς θεωρείται θρύλος για ό,τι έκανε στην Apple. Όμως, ακόμα και οι θρύλοι από κάπου ξεκίνησαν.

Για τον Τζομπς, όλα ξεκίνησαν μ’ ένα τηλεφώνημα.

«Όταν ήμουν 12 ετών, τηλεφώνησα στον Μπιλ Χιούλετ, τον πρόεδρο της Hewlett – Packard», συνήθιζε να λέει ο Τζομπς.

Ο Χιούλετ σήκωσε ο ίδιος το τηλέφωνο, και ο Τζομπς θυμάται ότι του είπε: «Γεια χαρά, είμαι ο Στιβ Τζομπς. Δεν με ξέρεις, είμαι 12 χρονών, κατασκευάζω έναν μετρητή συχνότητας και χρειάζομαι κάποια ανταλλακτικά».

Η συζήτηση κράτησε μερικά λεπτά. Ο Χιούλετ έδωσε στον Τζομπς τα ανταλλακτικά, μαζί με μια καλοκαιρινή δουλειά στην HP.

«Δεν θα το ξεχάσω όσο ζω» δήλωσε ο Τζομπς σε μια συνέντευξή του το 1995.

Το πρόβλημα με τους εικοσάρηδες και κάτι – στις ΗΠΑ για παράδειγμα – δεν είναι ότι δεν μπορούν να βρουν δουλειά, αλλά ότι δεν μπορούν να βρουν τη δουλειά που θα ήθελαν πραγματικά. Πάνω από 44% των πρόσφατων αποφοίτων πανεπιστημίου υποαπασχολούνται. Αυτό σημαίνει ότι απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που δεν απαιτούν ως προσόν το πανεπιστημιακό πτυχίο.

Πολλοί υπεύθυνοι προσλήψεων επισημαίνουν ότι οι εικοσάρηδες δεν καταλαβαίνουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, και απλώς στέλνουν μανιωδώς βιογραφικά, απερίσκεπτα. Αυτός, όμως, δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο μπήκαν στον δρόμο της επαγγελματικής επιτυχίας άνθρωποι όπως ο Στιβ Τζομπς.

Ή η Μέι-Μέι Τουαν, ένα success story της Wall Street. Η Τουαν ξεκίνησε από την Goldman Sachs και πλέον διοικεί τη δική της εταιρεία, Notch Partners.

Η συμβουλή της; «Εκμεταλλευτείτε τα δίκτυα στα οποία βρίσκεστε. Δεν χάνετε τίποτα με το να στοχεύετε ψηλά».

Ως φοιτήτρια στο Κολλέγιο Wellesley το 1987, έγραψε ένα γράμμα (σε γραφομηχανή!) στην Ζανέτ Λομπ, την πρώτη γυναίκα-εταίρο της Goldman Sachs. Το γράμμα ήταν σύντομο αλλά ειλικρινές. Η Λομπ την προσκάλεσε σε γεύμα στη Νέα Υόρκη, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Η πραγματικότητα είναι ότι εκατοντάδες άνθρωποι κάνουν αίτηση για δουλειά σε οποιαδήποτε αγγελία βρουν στο διαδίκτυο. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Fed της Νέας Υόρκης, υπάρχουν 270.000 άνεργοι και 2,3 εκατομμύρια υποαπασχολούμενοι πρόσφατοι απόφοιτοι.

«Κάντε αίτηση σε λιγότερες θέσεις εργασίας, αλλά σκεφθείτε καλύτερα γιατί κάνετε αίτηση και τι πρόκειται να πείτε» συστήνει η Τουαν.