Η αναζήτηση των 180 συνεχίζεται

Η αναζήτηση των 180 συνεχίζεται

Προσωπικά «παιχνίδια» στελεχών με φόντο τη διεύρυνση του κόμματος - Συνάντηση Χαρδούβελη - «γαλάζιων» βουλευτών σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ και το αντιρατσιστικό.

Της Βίκυς Σαμαρά

Το κτίσιμο της προεδρικής πλειοψηφίας και η διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, πηγαίνουν χέρι- χέρι, όμως για την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η δεύτερη υπάρχουν δύο γραμμές στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης και του Μαξίμου.

Ο στόχος πρώτα από όλα είναι αριθμητικός, καθώς από τη διασφάλιση των 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εξαρτάται η αποφυγή πρόωρων εκλογών, οι οποίες αποτελούν σε κάθε περίπτωση ένα ρίσκο που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να λάβει.

Στη ΝΔ εκτιμούν πως η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας διευκολύνει εν τέλει τη «γαλάζια» στρατηγική και πως, ανάλογα φυσικά και με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις μέχρι το Φεβρουάριο οπότε και τοποθετείται η έναρξη της διαδικασίας, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες βουλευτές εκ δεξιών της ΝΔ -είτε ανεξάρτητοι είτε από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων- να στηρίξουν το πρόσωπο, που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πέρα όμως από τα «κουκιά», τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν βγαίνουν εύκολα μόνο με τη στήριξη «ορφανών της δεξιάς» ή βουλευτών κομμάτων του δεξιού φάσματος, ζήτημα που διχάζει τη ΝΔ αποτελεί η περίφημη διεύρυνση.

Μάλιστα, ενώ το προηγούμενο διάστημα ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης είχαν αφεθεί ανενόχλητοι να προωθούν τη (σύμφωνη με τη λογική του Χρύσανθου Λαζαρίδη για επαναπατρισμό των ψηφοφόρων που έφυγαν προς τα δεξιά) γραμμή περί «δεξιού μετώπου», πλέον αρχίζει να γίνεται σαφές πως και στο Μαξίμου δεν συμφωνούν όλοι σε αυτή την κατεύθυνση και ορισμένοι κατηγορούν τα δύο στελέχη για προσωπική ατζέντα και παιχνίδια. Μεταξύ αυτών ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ενώ ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος πρόσφατα είχε λανσάρει τον όρο «μεταρρυθμιστικό κέντρο».

Μία αμφίπλευρη διεύρυνση με έμφαση στο κέντρο όμως δεν μπορεί παρά να εκφραστεί και σε επίπεδο πολιτικών και προς αυτό καθοριστικό θα είναι το στίγμα που θα δώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για αλλαγή -έστω και σταδιακή- της φορολογικής κυρίως πολιτικής και η κατάληξη του σίριαλ με τον ΕΝΦΙΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα ενημερώσει για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ τους βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στο δεύτερο θερινό τμήμα σήμερα στη μία το μεσημέρι, προς αποφυγή νέων αντιδράσεων εν όψει της κατάθεσης της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Την ίδια στιγμή, κερασάκι στην τούρτα παραμένει το αντιρατσιστικό στον απόηχο της επιστολής των 38 «γαλάζιων» βουλευτών προκειμένου να συμπεριληφθεί αναφορά για τις γενοκτονίες Μικρασιατών, Ποντίων και Θρακών.

Το παράδειγμα των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ άρχισαν να ακολουθούν με επιστολές προς τον πρωθυπουργό και ιεράρχες, δείχνοντας πως ούτε η προσπάθεια περιορισμού των απωλειών στο κομμάτι της λεγόμενης εκκλησιαστικής ψήφου είναι εύκολη. Σε σκληρή ανακοίνωση για το θέμα προέβησαν και οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές σε μία ετερόκλητη συμμαχία αποχωρήσαντων και συνεργαζόμενων με τους ΑΝΕΛ και κεντροαριστερών σε φλερτ με το ΣΥΡΙΖΑ (Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Νικολόπουλος και Γιώργος Νταβρής).

Πηγή: News247.gr