«Αναζητώντας το νέο CSU» στο χειμερινό συνέδριο του κόμματος

«Αναζητώντας το νέο CSU» στο χειμερινό συνέδριο του κόμματος
epa07009888 German Minister of the Interior Horst Seehofer of the German Christian Social Union (CSU) party arrives for a board meeting at the CSU party headquarters in Munich, Germany, 10 September 2018. EPA/PHILIPP GUELLAND

Πρόκειται για την παραδοσιακή χειμερινή κλειστή συνεδρίαση των βουλευτών του CSU, που πραγματοποιείται στη Βαυαρία, 3 με 5 Ιανουαρίου 2019. 

«Φέτος τα πράγματα στο χειμερινό συνέδριο του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) της Βαυαρίας θα είναι διαφορετικά, με “φιλοευρωπαϊκή γραμμή”, αρχής γενομένης από τον κατάλογο των επίτιμων προσκεκλημένων», αναφέρει ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Deutschlandfunk), με τίτλο «Κλειστή συνεδρίαση στο μοναστήρι Seeon-Αναζητώντας το νέο CSU».

Πρόκειται για την παραδοσιακή χειμερινή κλειστή συνεδρίαση των βουλευτών του CSU, που πραγματοποιείται στη Βαυαρία, 3 με 5 Ιανουαρίου 2019. «Παρόντες στη συνεδρίαση θα είναι ο αρχηγός της συντηρητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πιστή στην Ευρώπη- Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βάραντκαρ και ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 ως εκπρόσωπος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέρνερ.

Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, ο Βέμπερ επιθυμεί να διεξάγει έναν φιλο-ευρωπαϊκό προεκλογικό αγώνα, μετά τις απώλειες που είχε οδηγήσει πριν πέντε χρόνια ο προεκλογικός αγώνας με τον ευρωσκεπτικιστή του κόμματος Πέτερ Γκαουβάιλερ. Αλλά και ο έχων το χρίσμα του προέδρου του CSU, Μάρκους Σέντερ, έχει στραμμένη την προσοχή του στις Βρυξέλλες. Όπως λέει: «Σε αυτές τις ευρωεκλογές διακυβεύονται περισσότερα από ό,τι στις προηγούμενες συζητήσεις για περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη. Στην πραγματικότητα τώρα το θέμα είναι αν η Ευρώπη, εν γένει, θα παραμείνει θεσμικά ικανή προς δράση. Τόσο το πρόγραμμα όσο και ο υποψήφιος είναι ακριβώς αυτά που πρέπει».

Για το όραμά του για την Ευρώπη ο Βέμπερ επιζητεί να συμπράξει με το αδελφό κόμμα CDU. Η νεοεκλεγείσα πρόεδρός του Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ μάλιστα διέκοψε τις χειμερινές διακοπές της, προκειμένου να παρευρεθεί στη συνεδρίαση. Άλλωστε, είναι πλέον έντονη η βούληση για μεγαλύτερη και στενότερη συνεργασία CDU-CSU από ό,τι με τη Μέρκελ και τον Ζεεχόφερ, προέδρους στα δύο κόμματα.

Αυτό αναμένεται να φανεί στις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, όπως αυτή που αποτυπώνεται σε έγγραφο του CSU για συνεπέστερες απελάσεις και αποτελεί αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών και ακόμη προέδρου του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, στις συζητήσεις για 4 νεαρούς αιτηθέντες ασύλου, οι οποίοι το περασμένο Σαββατοκύριακο υπό την επήρεια αλκοόλ περιφέρονταν στη βαυαρική πόλη Άμπεργκ, επιτέθηκαν αδιακρίτως σε ανθρώπους και πολλούς τους τραυμάτισαν.

«Όταν αιτούμενοι ασύλου διαπράττουν εγκλήματα βίας, πρέπει να εγκαταλείπουν τη χώρα μας», δήλωσε ο Ζεεχόφερ στην BILD και πρόσθεσε ότι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση συνασπισμού αλλαγές στο νόμο. Κι ενώ το CDU έσπευσε να συμφωνήσει με την πρόταση Ζεεχόφερ, η αντιπολίτευση επέκρινε τον υπουργό Εσωτερικών.

Το βασικότερο όλων όμως για το CSU είναι να δείξει ότι είναι ενωμένο «μετά από μια πολύ, πολύ δύσκολη εκλογική χρονιά», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Βαυαρών βουλευτών του CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, παραχώρησε συνέντευξη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, στην οποία υποστηρίζει ότι η πλειονότητα των Γερμανών στηρίζει τη μεταναστευτική πολιτική του CSU: «Η σαφής γραμμή μας στη μεταναστευτική πολιτική, του ανθρωπισμού, του δικαίου και της τάξης εξίσου, βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία του κόσμου», λέει. Κατά τον Ντόμπριντ, η περσινή διαμάχη μεταξύ CDU και CSU χαρακτηριζόταν εν τέλει από προσωπικές αντιπαραθέσεις, αλλά κατά περιεχόμενο η πρόταση του CSU ήταν ορθή.

Με αφορμή τη συμμετοχή του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση του CSU, η οικονομική Handelsblatt δημοσιεύει φωτογραφία του κ. Μητσοτάκη με τη λεζάντα: «Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέπτεται το συνέδριο του CSU. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει στην παραδοσιακή κλειστή συνεδρίαση των Βαυαρών συντηρητικών ως επίτιμος ομιλητής. Στην ατζέντα του Μητσοτάκη υπάρχει και ραντεβού με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου για το CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ».