Άνευ προηγουμένου η «φούσκα» στη Wall Street- Kαταλύτης αρνητικών εξελίξεων η παράλλαξη Δέλτα

Άνευ προηγουμένου η «φούσκα» στη Wall Street- Kαταλύτης αρνητικών εξελίξεων η παράλλαξη Δέλτα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για άνευ προηγουμένου «φούσκα» στη Wall Street λόγω της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves, Fed) προειδοποιεί κορυφαίος αναλυτής, καθώς τόσο ο S&P 500 όσο και οι υπόλοιποι δείκτες αναφοράς έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η Fed πρόσφατα σόκαρε ελαφρώς τις αγορές, καθώς «έδειξε» πως μπορεί να ακολουθήσει μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να έχει ξεφύγει σε πρωτόγνωρα επίπεδα λόγω της άνευ προηγουμένου νομισματικής και δημοσιονομικής επέκτασης.

Σε αυτό το κλίμα, η Fed προγραμματίζει άνοδο των επιτοκίων το 2023 επί δύο φορές – νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματίσει. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, ο πρόεδρος της Independent Strategy, David Roche, ανέφερε ως οι τρέχουσες αποτιμήσεις είναι… φούσκα.

«Αυτά τα πράγματα πάντα τελειώνουν και είναι πολύ δύσκολο να πούμε ποιος θα είναι ο καταλύτης που θα φέρει το τέλος. Θα μπορούσε να είναι μια άλλη μετάλλαξη της covid-19, εξέλιξη, που το παρόν θεωρώ αρκετά απίθανη», τόνισε, προσθέτοντας: «Ο πιο πιθανός καταλύτης είναι ότι η Fed θα αναγκαστεί να σταματήσει να στέλνει διττό μήνυμα στις αγορές και θα αρχίσει να λέει ότι οι ημέρες της νομισματικής τόνωσης και της χρηματοδότησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων έχουν τελειώσει».

Ο Roche υποστήριξε ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα είναι απίθανο να αποτελέσει το έναυσμα για να παρακρατηθούν οι συσσωρευμένες αποταμιεύσεις των καταναλωτών με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αγορές.

Μαζί με την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική ώθηση που έχει ήδη διατεθεί για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας, μια διακομματική ομάδα νομοθετών ολοκλήρωσε τη συμφωνία για το νέο πακέτο Biden. Το πλαίσιο θα προβλέπει 579 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες δαπάνες για τη βελτίωση των δρόμων, των γεφυρών και των ευρυζωνικών συνδέσεων της χώρας.

«Μπορούν όλα αυτά να γίνουν υπό το φόβο των καταναλωτών; Η απάντηση είναι ναι, θα μπορούσαν, αν ειδικά αυτή η νέα παραλλαγή – η παραλλαγή δέλτα – επικρατούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο Roche.

Προειδοποίησε ωστόσο, ότι ενώ χώρες όπως η Ρωσία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν μια ραγδαία εξάπλωση που είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί, οι ανεπτυγμένες αγορές θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεφύγουν από αυτή τη συνθήκη.

«Μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών η παράλλαξη Δέλτα πλήττει κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός Ηνωμένου Βασιλείου θα έλεγα ότι είναι ακόμη υπό έλεγχο, οπότε δεν τη θεωρώ ακόμη ως μια σημαντική απειλή για τους καταναλωτές που ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις τους», εκτίμησε ο επενδυτής.