ΑΝΕΚ: Ζημιές 21,2 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο

ΑΝΕΚ: Ζημιές 21,2 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της μητρικής εταιρίας διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους 18,6 εκατ. ευρώ.

Ζημιές 21,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 έναντι 19,3 εκατ. ευρώ του 2013, παρουσίασαν τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα της ΑΝΕΚ μετά από φόρους και δικαιώματα.

Η διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο οφείλεται, κυρίως, στην επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της τρέχουσας περιόδου από την απομείωση της λογιστικής αξίας πλοίου θυγατρικής εταιρίας.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της μητρικής εταιρίας διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους 18,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 18,5 εκατ. ευρώ την περσινή περίοδο.

Η διοίκηση του ομίλου, στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διαχείρισης του στόλου, έχει προχωρήσει σε ναυλώσεις πλοίων σε εταιρείες του εξωτερικού με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των αποτελεσμάτων του β’ εξαμήνου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι την 1η Αυγούστου 2014 ολοκληρώθηκε η πώληση των πλοίων «Σοφοκλής Β.» και «Λευκά Όρη» έναντι συνολικού τιμήματος 21 εκατ. ευρώ. Κατά το ποσό αυτό θα μειωθεί ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της εταιρείας, ενώ εκτιμάται ότι στο επόμενο διάστημα θα επιτευχθεί τελική συμφωνία με τις δανείστριες τράπεζες σχετικά με την αναδιάρθρωση των μακροπρόθεσμων δανείων.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρείας στο α’ εξάμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε 69,2 εκατ. ευρώ έναντι 73,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρίας ανήλθε σε 61,3 εκατ. ευρώ έναντι 64,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2013.

Μικρή βελτίωση παρουσίασαν τα ενοποιημένα μικτά κέρδη τα οποία για το α’ εξάμηνο του 2014 ανήλθαν σε 1,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,4 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2013, ενώ τα μικτά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 0,8 εκατ. ευρώ έναντι 0,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το κόστος πωληθέντων του ομίλου μειώθηκε σε 67,6 εκατ. ευρώ από 72,3 εκατ. ευρώ τη συγκρίσιμη περίοδο, ενώ σε επίπεδο εταιρείας το εν λόγω κόστος μειώθηκε σε 60,5 εκατ. ευρώ από 63,9 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου για το α’ εξάμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν σε ζημιές 6,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2013, ενώ το EBITDA της μητρικής εταιρίας παρέμεινε σταθερό σε σχέση με τη συγκρίσιμη περίοδο και ανήλθε σε ζημιές 5,0 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος της ΑΝΕΚ δραστηριοποιήθηκε με ιδιόκτητα και ναυλωμένα πλοία σε γραμμές της Αδριατικής (Ανκόνα, Βενετία), της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο), των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, πραγματοποιώντας συνολικά 2% λιγότερα δρομολόγια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της περιόδου παρουσίασαν μικρές μεταβολές σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2013. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η δραστηριότητα στον κλάδο χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα και για το λόγο αυτό τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου δεν είναι ενδεικτικά για το σύνολο του έτους.

Διαβάστε ακόμη:

ΑΝΕΚ: Πώληση πλοίων έναντι 21 εκατ. ευρώ

Μικρή αύξηση ζημιών για την ΑΝΕΚ το πρώτο τρίμηνο του 2014