Ανεκτίμητης αξίας έργα του Καβάφη βγαίνουν σε δημοπρασία

Ανεκτίμητης αξίας έργα του Καβάφη βγαίνουν σε δημοπρασία

Ποιητικές συλλογές και χειρόγραφα που θα ξεπεράσουν τις 5.000 ευρώ βγάζει σε δημοπρασία ο Οίκος  «Πέτρος Βέργος».

Ο Οίκος Δημοπρασιών «Πέτρος Βέργος» ιδρύθηκε το 1989 στην Αθήνα και σήμερα θεωρείται ο μεγαλύτερος οίκος δημοπρασιών της Ελλάδας, με εξαιρετικά πετυχημένες δημοπρασίες τόσο στα παλαιά βιβλία – ο τομέας από τον οποίο μάλιστα ξεκίνησε- όσο και στα έργα ζωγραφικής.

Την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαρτίου ο οίκος θα προβεί σε μια νέα δημοπρασία 475 «θησαυρών» με τίτλο «Σπάνια Βιβλία, Έγγραφα & Χαρακτικά» στον χώρο του Athens Plaza. Μια δημοπρασία που αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περσινό Νοέμβριο, η πρώτη έκδοση των απάντων του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη και η συλλογή των 62 επιστολών του Νικολάου Γύζη από την περίοδο 1876-1900, πουλήθηκαν αντί 25.960 ευρώ.

Στον κατάλογο των προς δημοπρασία εγγράφων, μπορεί να βρει κανείς ένα ανεκτίμητο υλικό από βιβλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Φιλολογίας, Ιστορίας, Εφημερίδες, Χειρόγραφα έγγραφα, σχέδια και υδατογραφίες, χαρακτικά, λεξικά και πολλά ακόμα.

Δείτε ακόμα: Οι 10 ακριβότερες δημοπρασίες στην ιστορία

Ενδεικτικά ανάμεσα στους λαχνούς της Δευτέρας μπορεί κάποιος να βρει:

  • Την πρωτότυπη έκδοση «Κορακιστικά ή διόρθωσις της ρωμαϊκής γλώσσας», έτος 1813 – η τιμή του οποίου θα φτάσει τα 300 ευρώ.
  • Η πρώτη έκδοση της ποιητικής συλλογής τους Νίκου Εγγονόπουλου «Τά κλειδοκύμβαλα τῆς Σιωπῆς», φτάνοντας τα 600 ευρώ.
  • Τη πρώτη έκδοση του «Τό Ἄξιον Ἐστί» του Ελύτη ξεκινώντας από τα 200 ευρώ.
  • Το έργο του Κωστή Παλαμά «Η Πολιτεία και η Μοναξιά» (1912) με ιδιόχειρη αφιέρωση, με αναμένεται να ξεπεράσει τα 120 ευρώ.
  • Μια χειρόγραφη περιγραφή της ναυμαχίας του Ναβαρίνου γραμμένη από αξιωματικό της γαλλικής ναυαρχίδας.
  • Φωτογραφίες των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του Albert Meyer,ξεκινώντας από τα 80 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:150 χρόνια Κ.Π. Καβάφης: Οι δράσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Περίοπτη θέση στη δημοπρασία έχει ο Κωνσταντίνος Καβάφης. Ανάμεσα στους λαχνούς μπορεί κάποιος να βρει την ποιητική συλλογή του μεταξύ 1908-1914 με τη τιμή να αναμένεται να κλείσει στα 2.000 ευρώ και τη πρώτη έκδοση από τα «Ποιήματα, καλλιτεχνική ἐργασία Τάκη Καλμούχου, φιλολογική ἐπιμέλεια Ρίκας Σεγκοπούλου».

Στο επίκεντρο, όμως, βρίσκεται ένα χειρόγραφο έγγραφο του μεγάλου ποιητή. Το αυτόγραφο του ποιήματός του «Ἐπιθυμίες» αναμένεται πως θα αγγίξει τα 7.000 ευρώ.