Ανελέητη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου βυθίζει τα Χρηματιστήρια

Ανελέητη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου βυθίζει τα Χρηματιστήρια
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Απώλειες καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί προς τα 27 δολάρια - Επικίνδυνο sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

 

Πτωτικά κινούνταν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς η ανελέητη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έπληττε τις παγκόσμιες αγορές, με έναν βασικό ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 3,1% στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 2004, ενώ αντίστοιχη πτώση κατέγραφε και ο δείκτης Euro STOXX 50.

Ο γερμανικός DAX σημείωνε απώλειες 3,1% και κινείτο περίπου κατά 24% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που σημείωσε τον περασμένο Απρίλιο.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές χάνουν σταθερά έδαφος από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνση στην Κίνα –τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και βασικό καταναλωτή μετάλλων και πετρελαίου– έχουν πλήξει τις παγκόσμιες αγορές σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση του πετρελαιοφόρου.  «Είμαι αρκετά απαισιόδοξος για τις χρηματιστηριακές αγορές για τους επόμενους δυο-τρεις μήνες. Δεν βλέπω ένα σενάριο παρόμοιο με το 2008, αλλά βλέπω να έρχεται μια bear market (έντονα πτωτική αγορά)», σχολίασε ο Αντρέας Κλένοου από την εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων ACIES.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιριών πετρελαίου και ενέργειας ήταν ανάμεσα σε αυτές με τις χειρότερες επιδόσεις, με τη νορβηγική εταιρία εξόρυξης Seadrill να υποχωρεί κατά 11,6% και την Tullow Oil κατά 6,7%.

Ο αναλυτής της Hantec Markets Ρίτσαρντ Πέρι δήλωσε ότι ενέχει μεγάλο ρίσκο να αγοράσει κάποιος ευρωπαϊκές μετοχές αυτή τη στιγμή.
«Η συνεχιζόμενη πτώση στην τιμή του πετρελαίου απλά τσακίζει τις αγορές και πλήττει το κλίμα», δήλωσε ο αναλυτής.

Μαζικές απώλειες για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μεγάλες απώλειες καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, ακολουθώντας την ισχυρή πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στον απόηχο της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και των ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:10 διαμορφώνεται στις 530,18 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,03%.

Μεγάλες πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές. Η Πειραιώς υποχωρεί κατά 11,92% στα 0,170 ευρώ, η Eurobank υποχωρεί κατά 11,95% στα 0,744 ευρώ, η Alpha Bank κατά 10% στα 1,71 ευρώ και η Εθνική υποχωρεί στα 0,230 ευρώ με πτώση 8%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,79 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,28%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,52%.

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-9,14%), της Υγείας (-7,61%) και των Πρώτων Υλών (-5,47%).

Ανοδικά κινούνται 9 μετοχές, 37 πτωτικά και 6 παραμένουν σταθερές.

Προς τα 27 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο
Πτωτικά κινούνταν και πάλι σήμερα στη διαπραγμάτευσή τους στην Ασία τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό, με το αμερικανικό πετρέλαιο να υποχωρεί άνω του 3% προς τα 27 δολάρια το βαρέλι και στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 2003, εν μέσω ανησυχιών για τον κορεσμό της παγκόσμιας αγοράς.

Χθες, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι οι αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν «να πνιγούν στην υπερβάλλουσα προσφορά» το 2016.

Η πτώση οδήγησε σε απώλειες τις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές με τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας να υποχωρεί κατά 2,8% σε χαμηλό τετραετίας.

«Οι τιμές πετρελαίου είναι σε ένα επίπεδο όπου όλες οι χώρες του ΟΠΕΚ αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πουλούν πετρέλαιο για ρευστότητα και όχι για κέρδος», σχολίασε ο Τζόναθαν Μπάρατ, επικεφαλής επενδύσεων στην Ayers Alliance του Σίδνεϋ.

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό υποχωρούσαν στις 10:00 ώρα Ελλάδας κατά 97 σεντς, ή 3,4%, στα 27,49 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2003. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ υποχωρούσαν κατά 60 σεντς ή 2,1% στα 28,16 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας κοντά στο χαμηλό 12ετίας που σημειώθηκε τη Δευτέρα.