Αναιμική ανάπτυξη για Γερμανία και Γαλλία

Αναιμική ανάπτυξη για Γερμανία και Γαλλία

Απροσδόκητα στάσιμη η γαλλική οικονομία, μικρή επιτάχυνση για το Βερολίνο. 

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία για την ανάπτυξη σε Γερμανία και Γαλλία, τις δύο ισχυρότερες χώρες της Ευρωζώνης. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, o ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιταχύνθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους, περισσότερο του αναμενόμενου από τους αναλυτές, ενώ η γαλλική οικονομία έμεινε απροσδόκητα στάσιμη στο ίδιο διάστημα.

Συγκεκριμένα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας αυξήθηκε 0,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,4%, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%.

Στη Γαλλία, το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο, ενώ με βάση αναθεωρημένα στοιχεία είχε αυξηθεί κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2013. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μία αύξηση κατά 0,1% του γαλλικού ΑΕΠ.

Η Γερμανία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα στη διατήρηση της ανάκαμψης της Ευρωζώνης από τη μεγαλύτερη ύφεσή της, σε μία περίοδο που ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός στην περιοχή ωθεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντείνει τη νομισματική στήριξη.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί στη συνέχεια του έτους. Η Μπούντεσμπανκ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,7% φέτος και 2% το 2015.

Η ανάπτυξη στη Γερμανία προέκυψε κυρίως από την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Οι επενδύσεις σε κατασκευές και μηχανολογικό εξοπλισμό επίσης αυξήθηκαν, ενώ το εξωτερικό εμπόριο επιβράδυνε την ανάπτυξη, με χαμηλότερες εξαγωγές και υψηλότερες εισαγωγές απ’ ότι στο προηγούμενο τρίμηνο.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Ιταλία, είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2014, όπως έκανε γνωστό σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat. Σε ετήσια βάση, η μείωση του ΑΕΠ είναι του 0,5%. Το τελευταίο τρίμηνο του 2013, αντιθέτως, είχε σημειωθεί ελαφρά αύξηση του Εγχώριου Ακαθάριστου Προϊόντος , της τάξης του 0,1%.

Παράλληλα, στοιχεία του επεξεργάσθηκε το ινστιτούτο Cerved και προβάλλονται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, δείχνουν ότι από τον φετινό Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο χρεοκόπησαν 3.811 επιχειρήσεις, με συνολική αύξηση του 4,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα νέα αυτά στοιχεία «παγώνουν» την προσωρινή αισιοδοξία που είχε αρχίσει να διαδίδεται σχετικά με μια σταθερή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη.

Διαβάστε ακόμα:

Οι τράπεζες σχεδιάζουν να «πριμοδοτήσουν» καταθέσεις

Έτσι σώθηκε το ευρώ: Γιατί δεν εφαρμόστηκε το μυστικό «Σχέδιο Ζ»

Στο φως το μυστικό σχέδιο «Ζ» για πιθανό Grexit