Ανεβαίνουν οι τόνοι με αφορμή το χρέος

Ανεβαίνουν οι τόνοι με αφορμή το χρέος

Επίθεση σε κυβέρνηση και Σαμαρά, μετά την ανακοίνωση του ύψους του δημόσιου χρέους.

Πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση ότι το επίπεδο το χρέους έφτασε στο 180% του ΑΕΠ, ήτοι τα 321 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε μια σκληρή ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ψευδο -αυτοκριτική εκ μέρους του ΔΝΤ που δεν θίγει τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής» και προσθέτει ότι «οι δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων για την ανάγκη ενός νέου μνημονίου, έρχονται να διαλύσουν και τις τελευταίες ελπίδες της κυβέρνησης Σαμαρά για ένα θαύμα μετά τις γερμανικές εκλογές».

Επιτιθέμενη προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «στρουθοκαμηλισμό»: «Καθώς τα τελευταία στοιχεία για το χρέος δείχνουν πως έφθασε στο δυσθεώρητο ύψος του 180% του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός επιλέγει την τακτική της στρουθοκαμήλου. Βάζει το κεφάλι στο χώμα, κάνει πως δεν βλέπει, δεν ακούει και παραμένει άφωνος περιμένοντας τις εντολές των δανειστών».

Σε σαφώς χαμηλότερους τόνους, η ΔΗΜΑΡ ζητά περικοπή μέρους του χρέους και ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής του: «Απαιτείται η διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει την περικοπή μέρους του χρέους και την ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής του, την ενίσχυση με ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων, την ουσιαστική αλλαγή του μνημονίου ώστε η δημοσιονομική εξυγίανση να συνδεθεί με τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την αναζωογόνηση της αγοράς , την προστασία των ανέργων και όσων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μιλά για «νέα μέτρα που θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός», σχολιάζοντας ότι «Παρά τον τσακωμό μεταξύ ΔΝΤ και χωρών της ΕΕ, τμημάτων του κεφαλαίου, γύρω από το μίγμα διαχείρισης της κρίσης και του χρέους, με βάση τα επιμέρους συμφέροντά τους, όλοι μαζί ζητάνε την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων».

Τέλος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε ανακοίνωσή του κάνουν λόγο για «Εξετάσεις υπακοής στην τρόικα από τη συγκυβέρνηση». «Καθώς το δημόσιο χρέος έσπασε κάθε ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στα 321 δισ. ευρώ και το νέο μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών, η συγκυβέρνηση Νέας ΔημοκρατίαςΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να δώσει για μια ακόμα φορά εξετάσεις υπακοής στην τρόικα, προχωρώντας σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας» τονίζει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.