Ανεβάζει ταχύτητα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Η πρόταση για τον ΕΦΚ, τα νέα προϊόντα και το ενδεχόμενο αύξησης των επενδύσεων.

Να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς την αναπτυξιακή της πορεία σκοπεύει η διοίκηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της νέα προϊόντα που θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον του καταναλωτή, ο οποίος αναζητά διαρκώς να πειραματιστεί με νέες γεύσεις.

Το 2019 ήταν μια καλή χρονιά για την εταιρεία, η οποία επιτάχυνε την αύξηση των πωλήσεών της  από το β’ εξάμηνο του έτους και μετά. Εκτός από την Amstel και τη Heineken, που αποτελούν και τη «ναυαρχίδα» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την πορεία που καταγράφει η μπύρα Άλφα τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζοντάς την ως κάτι παραπάνω από εξαιρετική, ενώ εξίσου καλά, όπως είπε, έχει πάει η συνεργασία με την οικογένεια Μάμου και την ομώνυμη μπύρα.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν γίνονται συντονισμένες κινήσεις για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) με τον οποίο έχει επιβαρυνθεί η μπύρα, ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αποκάλυψε πως οι βασικοί παίχτες του κλάδου δουλεύουν από κοινού για την παρουσίαση πρότασης στην κυβέρνηση η οποία εστιάζει στα οφέλη που θα προκύψουν στην ελληνική οικονομία από τη μείωση του εν λόγω φόρου.

Ο κ. Δανιηλίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον μηλίτη ένα νέο προϊόν που έχει κερδίσει μια θέση στο ράφι, τονίζοντας πως πρόκειται για μια κατηγορία που μεγαλώνει και εμφανίζει σημαντικές προοπτικές, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο «χτίσιμό» της. Προς το παρόν, δεν είναι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας το άνοιγμα σε νέες κατηγορίες, καθώς το σκεπτικό της διοίκησης είναι να μην κάνει σπασμωδικές κινήσεις, αλλά σωστά και αργά βήματα.

«Χρειάζεται χρόνος ώστε ο Έλληνας να γνωρίσει καλά ένα προϊόν για να πας, ως εταιρεία, στο επόμενο. Σίγουρα οι ανάγκες των καταναλωτών έχουν γίνει συνθέτες και είμαστε αναγκασμένοι να τις ικανοποιούμε λανσάροντας διαρκώς καινούρια προϊόντα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να βρεις την ισορροπία διότι δεν έχει νόημα να προσθέτεις καινούρια προϊόντα με μικρό καταναλωτικό κοινό» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

Μιλώντας για την αγορά της μπύρας στην Ελλάδα, η εκτίμησή του είναι πως έχει περιθώριο να μεγαλώσει και άλλο, ενώ σε ότι αφορά στην κατηγορία του νερού, ανέφερε πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εξετάζει τρόπους να διπλασιάσει το μερίδιό της (κυκλοφορεί το brand ΙΟΛΗ). Σε ότι αφορά δε το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2019-2021,  υπάρχει περίπτωση να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Το μερίδιο αγοράς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας βρίσκεται ελαφρώς πάνω από το 50% στα σουπερμάρκετ, ενώ η σχέση εισαγωγών-εξαγωγών είναι 1 προς 8, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% των συνολικών πωλήσεων. «Ένα σημαντικό μέρος των προϊόντων Heineken και Amstel εξάγονται στο εξωτερικό, και στις πέντε ηπείρους, από την Ελλάδα, και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτό» επεσήμανε ο κ. Δανιηλίδης.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε στο βάρος που δίνεται στο κομμάτι της πράσινης ενέργειας, καθώς επίσης και στην κυκλική οικονομία, όπου η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θεωρείται, όπως είπε ο κ. Δανιηλίδης, παράδειγμα προς μίμηση. «Η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με το τελικό προϊόν είναι απόλυτη. Έχουμε ήδη αρχίσει να εξάγουμε ελληνική βύνη στο εξωτερικό» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η µεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εµπορίας µπίρας της χώρας. Η συνεισφορά της στο ελληνικό ΑΕΠ ανέρχεται σε 620 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες με 21.000 άµεσες, έµµεσες και επαγόµενες θέσεις εργασίας. Μόνο κατά την περίοδο της κρίσης (2010-2017) η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επένδυσε περί τα 142 εκατ.€, ενώ συνεχίζει δυναµικά το πρόγραµµα επενδύσεών της µε µεγάλη έµφαση στις εξαγωγές, τον εκσυγχρονισµό των εγκαταστάσεών της και τη χρήση Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την καινοτοµία για την ανάπτυξη νέων προϊόντων.