Ανεβάζει τη θερμοκρασία στην Αν. Μεσόγειο η Τουρκία- Η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας

Ανεβάζει τη θερμοκρασία στην Αν. Μεσόγειο η Τουρκία- Η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας
epa07850305 A handout photo made available by the Turkish Defence Minister press office shows Turkish TGC Oruc Reis frigate escorted to National seismic exploration vessel Oruc Reis which are sails on the Eastern Mediterranean, Turkey, 18 September 2019. National seismic exploration vessel Oruc Reis reached the planned research area in the Eastern Mediterranean by taking iron from Antalya on 17 September. EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο να διατηρεί την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας- καθώς η τουρκική πλευρά παρατείνει συνεχώς τις Navtex για τη διεξαγωγή ερευνών- οι ΗΠΑ προχώρησαν σε νέα παρέμβαση χθες, τη δεύτερη μέσα σε 24 ώρες.

Να καθίσουν στο τραπέζι τα δύο μέρη και να αρχίσουν τις συνομιλίες κάλεσε έτσι χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. «Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κατά τη συνέντευξη ο Πομπέο τοποθετήθηκε επίσης σχετικά με την μερική άρση του εμπάργκο για τις πωλήσεις όπλων στην Κύπρο υποστηρίζοντας πως  «ξέρουμε ότι η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε ενώ οι εντάσεις οξύνονται στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά πιστεύαμε ότι αυτό ήταν που έπρεπε να γίνει και αποφάσισα να προχωρήσω περισσότερο». Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή των ΗΠΑ προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.

Των δηλώσεων Πομπέο είχε προηγηθεί νέα τοποθέτηση της Κομισιόν, με τον εκπρόσωπό της, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, να δηλώνει πως «η πολιτική της ΕΕ στις εξωτερικές υποθέσεις πάντα ήταν ότι πρέπει να ακολουθούμε το σχέδιο Α. Το σχέδιο Β είναι επί της ουσίας να αποφεύγουμε να έχουμε σχέδιο Β ή να αποφεύγουμε την κατάσταση στην οποία χρειάζεται σχέδιο Β».

Εν τω μεταξύ, χθες η τουρκική πλευρά διέψευσε τελικώς δια στόματος Χαμί Ακσόι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέταξε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να βυθίσει ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο χωρίς να προκληθούν θύματα.

«Αποκύημα φαντασίας» χαρακτήρισε το δημοσίευμα ο Ακσόι εξαπολύοντας επίσης επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος νωρίτερα- και πριν τη διάψευση-σχολιάζοντας  το δημοσίευμα ο είχε δηλώσει πως  πρόκειται για έγκριτη εφημερίδα και ότι αυτό το δημοσίευμα δεν έχει διαψευσθεί, ούτε από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά ούτε και από την τουρκική Πρεσβεία στο Βερολίνο. Τόνισε επίσης πως «ο κατάλογος των κυρώσεων που βρίσκεται στο τραπέζι θα ενεργοποιηθεί, στην περίπτωση που η Τουρκία δεν δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση».

Την ίδια ώρα σημειώνεται πρόοδος στις προσπάθειες για αμυντική θωράκιση της Ελλάδας και της Κύπρου έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Μάλιστα η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής επικοινωνίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τη Γαλλίδα ομόλογό του κυρία Φλωράνς Παρλύ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Ελλάδα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την προμήθεια αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική πλευρά διατηρεί τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μάλιστα σε χθεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι «ο κύριος Ερντογάν είναι εξοικειωμένος με την αποικιοκρατία». Στον Τούρκο πρόεδρο αναφέρθηκε  επίσης χθες η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» η οποία σε δημοσίευμά της αναρωτιέται για τη στάση του Ερντογάν λέγοντας πως  «ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι ικανοποιημένος με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και θέλει τώρα να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;».

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη Νέα Υόρκη όπου μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Δένδιας για να συναντηθεί την Παρασκευή με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.