Ανεβάζει τον πήχη στην αγορά (των discounters) η Lidl Hellas

Ανεβάζει τον πήχη στην αγορά (των discounters) η Lidl Hellas

Πλάνο για 11 καταστήματα με ορίζοντα το 2023-350 εκατ. ευρώ επενδύσεις- Αύξηση τζίρου 8,8% και προστιθέμενη αξία στην οικονομία 811 εκατ. ευρώ πέρυσι- Το μήνυμα για νέο παίκτη.

Eπενδύσεις 350 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Lidl Hellas μέχρι το 2023 θέτοντας στόχο να ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιό της και τη θέση της στην κατάταξη των αλυσίδων super market στην τοπική αγορά- ανεβάζοντας έτσι τον πήχη για επίδοξους νεοεισερχόμενους παίκτες (βλ. MERE).

Η εταιρεία, που συμπλήρωσε πάνω από 20 χρόνια στην τοπική αγορά εισήγαγε- κατά τον αγγλοσαξονικό όρο – τη φιλοσοφία του social enabler που στηρίζεται στην αλυσίδα ευθύνης, όπως είπε χαρακτηριστικά σε χθεσινή εκδήλωση της εταιρείας ο επικεφαλής της διοίκησης Ιάκωβος Ανδρεανίδης. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι την περίοδο του lockdown η εταιρεία προχώρησε σε 450 νέες προσλήψεις- μόνιμες θέσεις απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 2019 εμφάνισε βελτιωμένους δείκτες σε όλα τα επίπεδα και συνεχίζει το 2020. Σήμερα ο μέσος όρος εξόφλησης προμηθευτών παραμένει στις 62 ημέρες όταν ο μέσος όρος στο σύνολο του κλάδου είναι 122 ημέρες. Την περσινή χρονιά διεύρυνε την πελατειακή της βάση, αύξησε την επισκεψιμότητα στα καταστήματα και μεγάλωσε το καλάθι των αγορών επιτυγχάνοντας σημαντική αύξηση τζίρου 8,8%, με τη συνολική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία να ανέρχεται σε 811 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 0,43% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεανίδη η εταιρεία υποστηρίζει στη χώρα 20.825 θέσεις εργασίας, άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες. Πρόσθεσε ότι το 2019 η αλυσίδα συνεργάστηκε με περισσότερους από 400 Έλληνες προμηθευτές τροφίμων, στους οποίους έδωσε τη δυνατότητα να εξάγουν απευθείας τα προϊόντα τους σε 28 ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχουν καταστήματα Lidl. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο τζίρος των ελληνικών εταιρειών, από την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων για τις θεματικές εβδομάδες Eridanous ανήλθε σε 51 εκατ. ευρώ για το έτος 2019 με αύξηση 28% τα τελευταία 2 χρόνια.

Για το 2021 η εταιρεία έχει στόχο να προσθέσει στο δίκτυο της 4 νέα καταστήματα, σε συνέχεια των 2 του 2020 ενώ για το 2022 το πλάνο προβλέπει άλλα 5. Θα έχει δηλαδή συνολικά 11 νέα καταστήματα σε βάθος τριετίας.

Η αγορά

Με βάση τα παραπάνω η Lidl Hellas ενισχύει τη θέση της στην εγχώρια αγορά (όπου αποτελεί τον τρίτο παίκτη μετά την Σκλαβενίτης και την ΑΒ Βασιλόπουλος) ανεβάζοντας ίσως τον βαθμό δυσκολίας για την ρωσική MERE- για την σχεδιαζόμενη είσοδο της οποίας η διοίκηση της Lidl πήρε αποστάσεις σχολιάζοντας στο περιθώριο της εκδήλωσης ότι υπάρχει χώρος για άλλους discounters αλλά υπάρχουν και οι εμπειρίες αποτυχημένων προσπαθειών. Υπενθυμίζεται ότι προετοιμάζει την είσοδό της στην ελληνική αγορά η αλυσίδα SVETOFOR, η μεγαλύτερη αλυσίδα discount στην Ρωσία, που σχεδιάζει το ντεμπούτο της με το σήμα MERE, όπως είναι γνωστή στην Ευρώπη. Η αλυσίδα διαθέτει 1.800 καταστήματα στη Ρωσία ενώ σήμερα έχει αναπτύξει παρουσία σε Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία,  Κίνα και επεκτείνεται σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία, ΗΠΑ , Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία σύναψης συμφωνιών με παράγοντες της τοπικής αγοράς ενώ αναζητά τα κατάλληλα κτίρια σε πόλεις της Ελλάδος με πληθυσμό πάνω από 25.000 και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.