Aνεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ουκρανία – Διάταγμα για στρατιωτικό νόμο υπέγραψε ο Ποροσένκο

Aνεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ουκρανία – Διάταγμα για στρατιωτικό νόμο υπέγραψε ο Ποροσένκο
Photo: REUTERS

Επεισόδια από αντιρώσους εθνικιστές στην Ουκρανία – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πολεμικό είναι το σκηνικό στην Ουκρανία, μετά το τελευταίο θερμό επεισόδιο στο στενό του Κερτς και την κατάληψη χθες τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ο οποίος θα έχει ισχύ 60 ημερών, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, το διάταγμα θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Ουκρανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει μέσα στην ημέρα ώστε να ψηφιστεί ή όχι το διάταγμα του Ποροσένκο.

Οι αρχές της Ρωσίας άνοιξαν ξανά το στενό του Κερτς, κοντά στην Κριμαία, για τη ναυσιπλοΐα, μετά τη σύλληψη τριών μικρών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον γενικό διευθυντή της εταιρείας των λιμένων της Κριμαίας, τον Αλεξέι Βολκόφ.

Οι ρωσικές αρχές απέκλεισαν το στενό, στα ανοικτά της Κριμαίας, περιοχής που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, αφού προχώρησαν στη σύλληψη δύο μικρών πολεμικών και ενός ρυμουλκού του ουκρανικού ΠΝ, διότι — σύμφωνα με τη Μόσχα — εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα κι έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς.

Τρεις ναύτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, έξι κατά το Κίεβο. «Η διέλευση μέσω του στενού του Κερτς άνοιξε ξανά», δήλωσε ο Βολκόφ, σύμφωνα με το RIA.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αφού οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν χθες τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στο στενό του Κερτς, ανέφεραν διπλωμάτες.

Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, κατά τις ίδιες πηγές. Η Μόσχα ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες

Η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Η επίτροπος είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Αντιρώσοι εθνικιστές προκαλούν επεισόδια

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στο ρωσικό προξενείο της βορειοανατολικής πόλης του Χάρκοβο, στην Ουκρανία, καθώς οι αντιρώσοι, εθνικιστές διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες και έκαψαν ελαστικά μπροστά από το κτίριο.

Ουκρανοί εθνικιστές διαδήλωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας μπροστά στο κτίριο του προξενείου της Ρωσίας στο Λβιβ, βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων που κατόπιν κύλησαν ως τον φράκτη που περιβάλλει το κτίριο της διπλωματικής αποστολής.

Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε επίσης μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Και σε αυτή τη διαδήλωση, ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων.

Οι διαδηλωτές σφυροκόπησαν το κτίριο με δεκάδες καπνογόνα, αλλά η προσπάθεια τους να βάλουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και κατόπιν να τα κυλήσουν προς το κτίριο εμποδίστηκε από την αστυνομία.