Ανεβαίνει και άλλο το θερμόμετρο στο μέτωπο του πετρελαίου: Η Σαουδική Αραβία απαντάει στη Ρωσία

Ανεβαίνει και άλλο το θερμόμετρο στο μέτωπο του πετρελαίου: Η Σαουδική Αραβία απαντάει στη Ρωσία
epa08280414 People observe the development of the Boursa Kuwait national stock market, in Kuwait City, Kuwait, 09 March 2020. According to media reports, Kuwait stock exchange on 09 March stopped trading after main index dropped by 10 percent as OPEC failure to reach an agreement on production brought oil prices down by more than 30 percent. Fears over Coronavirus effects on the economy and the oil crisis also affected stock markets in Gulf countries, with Saudi and UAE share went down and Saudi oil giant Aramco shares have lost 10 percent of their value. EPA/NOUFAL IBRAHIM Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυξάνει την προσφορά πετρελαίου στα επίπεδα ρεκόρ των 12,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον επόμενο μήνα.

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσία στο «μέτωπο» του πετρελαίου, με την πρώτη να επιλέγει την τακτική της κλιμάκωσης ως απάντηση στις ενέργειες της δεύτερης. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κρατική Saudi Aramco ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει την προσφορά πετρελαίου στα επίπεδα ρεκόρ των 12,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον επόμενο μήνα. Η αύξηση της παραγωγής- περισσότερο από 25% σε σχέση με τον περασμένο μήνα- οδηγεί την προσφορά της Aramco πάνω και από το μάξιμουμ της βιώσιμης παραγωγικής δυνατότητας.

Τον Φεβρουάριο η παραγωγή ήταν 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αυτό αποκαλύπτει ουσιαστικά ότι το βασίλειο στην προσπάθειά του να στείλει ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα, αλλά και να θωρακίσει τη θέση του στην κορυφή των εξαγωγέων πετρελαίου πιθανότατα παίρνει ποσότητες και από τα στρατηγικά του αποθέματα. Θέλει με κάθε τρόπο να ρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, ακόμη και εάν αυτό βυθίσει τις τιμές.

Τα στρατηγικά αποθέματα του αραβικού βασιλείου είναι πολύ πιο πλούσια από τα ρωσικά και αυτό του δίνει προβάδισμα στη μάχη. Η εξέλιξη αν και ωφελεί προσωρινά μεγάλους εισαγωγείς, προκαλεί εντονότατη ανησυχία για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ενδεικτική είναι η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ότι «αποδοκιμάζει προσπάθειες κρατικών φορέων να χειραγωγήσουν και να προκαλέσουν σοκ στις αγορές πετρελαίου».

Σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν, καλύπτοντας ωστόσο μόνο το 1/3 των χθεσινών σαρωτικών απωλειών. H τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 8,3% στα 37,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 8,7% στα 33,88 δολάρια. Τη Δευτέρα οι τιμές είχαν καταγράψει ενδοσυνεδριακά πτώση μεγαλύτερη του 30%, τη μεγαλύτερη από το 1991, και έκλεισαν τελικά με απώλειες της τάξης του 25%.