Ανεβαίνει ο πήχης για την αύξηση του ΑΕΠ

Ανεβαίνει ο πήχης για την αύξηση του ΑΕΠ
27 May 2021, Bavaria, Augsburg: A one-euro coin and a 100-euro banknote lie on a table. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Κοντά στο 8% προβλέπουν την ανάπτυξη οι αναλυτές μετά το 9,3% στο εννεάμηνο - Τα εύσημα στις Βρυξέλλες και η ώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2022.

Ενισχύουν τα σενάρια για ανάπτυξη κοντά στο 8% ή και υψηλότερα τα στοιχεία της Ελλ.Στατ. που τοποθετούν την αύξηση του ΑΕΠ στο 13,4% στο γ’ τρίμηνο και στο 9,3% στο εννεάμηνο.

Το θετικό κλίμα ενισχύουν και τα καλά σχόλια που εισέπραξε η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, αναφέρθηκε στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που φέρνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε μια περίοδο προκλήσεων λόγω της πανδημίας αλλά και των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Στο ίσιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αναφορές του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που τόνισε για άλλη μια φορά την ευκαιρία που έχει η χώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που τηρεί η Ελλ.Στατ. η επίδοση στο γ’ τρίμηνο έρχεται σε συνέχεια ανάπτυξης 16,6% στο β’ τρίμηνο ύστερα από αναθεώρηση του αρχικού 16,2%. Ναυαρχίδα της ανόδου ήταν ο τουρισμός, με τις εξαγωγές υπηρεσιών να αυξάνονται στο γ’ τρίμηνο σε ποσοστό που άγγιξε το 85% ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 18% και η κατανάλωση κατά 7,3%.

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν τα παραπάνω νέα οι οικονομικοί αναλυτές σημειώνοντας ότι πρόκειται για επιδόσεις ανώτερες και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το ΙΟΒΕ είχε προβλέψει ότι εάν δεν σημειωθεί νέα έξαρση της πανδημίας ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί σε 8%-8,5%. Επίσης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο συνέδριο “Reinventing Greece through Investments in Innovation”, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa, διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, είχε πει ότι δεν θα τον εξέπληττε μια ανάπτυξη της τάξης του 8% στη χώρα.

Κοντά στο 8% έχει τοποθετήσει τον πήχη η Morgan Stanley προβλέποντας νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων του ΑΕΠ φέτος αλλά και των επικείμενων έργων που δρομολογούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο οίκος έχει εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 7,9% φέτος και στο 2,7% τη διετία 2022-2023 με ταυτόχρονη επιβράδυνση του χρέους, παρόλο που βλέπει αποκλιμάκωση κάτω από το 200% του ΑΕΠ από το 2023. Στο 7,9% έχει θέσει τον πήχη για την ανάπτυξη φέτος και η UBS.

Παρόλαυτά βέβαια η Moody’s δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το Ba3 όπως αναμενόταν. Είχε επισημάνει σε σημείωμά της ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συνδεθεί με περαιτέρω πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις ώστε να έρθουν επενδύσεις, ταχεία μείωση του δείκτη χρέους και σταθεροποίηση στις τράπεζες.

Εν κατακλείδι, όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο 9μηνο του 2021 ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 9,3% επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθιστώντας απολύτως εφικτό το στόχο για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί εφικτή την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9% το 2021 έναντι της αρχικής πρόβλεψης του προσχεδίου για μεγέθυνση ίση με 6,1%.