Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Έβρο – Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα σε χωριά της Αλεξανδρούπολης

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Έβρο – Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα σε χωριά της Αλεξανδρούπολης
ÐõñêáãéÜ åêäçëþèçêå óôçí ðåñéï÷Þ ËïõôñÜ Áëåîáíäñïýðïëçò, ÓÜââáôï 19 Áõãïýóôïõ 2023. Åíéó÷ýïíôáé óõíå÷þò ïé äõíÜìåéò óôçí ðõñêáãéÜ ðïõ åêäçëþèçêå ôá îçìåñþìáôá óå äáóéêÞ Ýêôáóç óôçí ðåñéï÷Þ Ìåëßá Áëåîáíäñïýðïëçò êáé ëüãù ôùí éó÷õñþí áíÝìùí Ý÷åé ðÜñåé ìåãÜëåò äéáóôÜóåéò. Ç ðõñêáãéÜ ðÝñáóå ôï ìåóçìÝñé ôçí Åãíáôßá Ïäü, üðïõ åß÷å äéáêïðåß áðü íùñßò ç êõêëïöïñßá êáé êáôåõèýíåôáé íïôéïäõôéêÜ, êáèþò, üðùò Ýãéíå ãíùóôü áðü ôçí ÐõñïóâåóôéêÞ, ðíÝïõí âïñåéïáíáôïëéêïß Üíåìïé 6-7 ìðïöüñ. Ìå äéáäï÷éêÜ ìçíýìáôá áðü ôï 112 Ý÷ïõí åêêåíùèåß ìÝ÷ñé óôéãìÞò ï÷ôþ (8) ïéêéóìïß, åíþ åóôÜëçóáí åíéó÷ýóåéò êáé áðü ôçí ÁèÞíá êáé ôáõôü÷ñïíá áõîÜíïíôáé ôá åíáÝñéá ìÝóá, óå ìéá ðñïóðÜèåéá íá áíáêïðåß ç ðïñåßá ôçò ðõñêáãéÜò, ðïõ êáßåé äÜóïò ìå ðïñåßá ðñïò áãñïôéêÝò åêôÜóåéò. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μήνυμα 112 ακόμη και για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης εξαιτίας του καπνού που έχει καλύψει την πόλη.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, όπου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα από όπου πέρασε νωρίτερα.

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι πολύ κοντά στα χωριά Αγνάντια και ‘Ανθεια και κινείται βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, ενώ πολύ σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί ο πυκνός καπνός που έχει φτάσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, για αυτό εστάλη πριν από λίγο μήνυμα από το 112 να μείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Συνολικά έχουν σταλεί από το πρωί πέντε μηνύματα από το 112 και έχουν εκκενωθεί οκτώ οικισμοί.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι άνεμοι πού πνέουν στην περιοχή έφτασαν και τα οκτώ μποφόρ κάποια στιγμή, ενώ οι προβλέψεις είναι ότι θα συνεχίσουν με ένταση τουλάχιστον 5 μποφόρ και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Για το λόγο αυτό όλες οι δυνάμεις δίνουν μάχη για να σταματήσουν την πορεία της πυρκαγιάς. Εκτός από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες δίνουν μάχη με τις φλόγες με την συνδρομή μεγάλων δυνάμεων του στρατού, της Περιφέρειας, της Αστυνομίας, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ, από αέρος έχουν επιχειρήσει συνολικά από το πρωί 14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ: Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο μεγάλο μέτωπο

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος. «Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, επιχειρούν 14 εναέρια μέσα, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο δήμος, ο στρατός… είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Βρισκόμαστε στα Λουτρά όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου. Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 8 οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ.Μέτιος.

«Καιγόμαστε περιμετρικά, η φωτιά γλείφει αυλές», τόνισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. «Έχουμε εκκενώσει σε πρώτη φάση Πεύκα, Αετοχώρι, Νίψα και σε δεύτερη φάση Λουτρά, Άνθεια, Αρίστινο, Δωρικό και Αγνάντια. Εμείς ως πολιτική προστασία καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οργανωμένη εκκένωση και την ασφάλεια των κατοίκων και ό,τι άλλο σημαίνει αυτό, την φιλοξενία τους, τη διανυκτέρευσή τους κτλ. Τώρα είμαστε στα Λουτρά που έχουν περικυκλωθεί από την βόρεια πλευρά τους. Ακόμη δεν μπορούμε να βρούμε κανένα διαθέσιμο δωμάτιο σε ξενοδοχεία για φιλοξενία καθώς είναι όλα γεμάτα. Χρησιμοποιούμε τα στρατόπεδα για να κοιμίσουμε τους δασοπυροσβέστες που έχουν έρθει για ενίσχυση και τις παιδικές κατασκηνώσεις για τους νέους Τώρα υπάρχουν σκέψεις μήπως μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το Οικοτροφείο», υπογράμμισε ο κ.Ζαμπούκης.