Αγγελική Φράγκου: H Xιώτισσα καπετάνισσα και ο μεγαλύτερος στόλος της Wall Street

Αγγελική Φράγκου: H Xιώτισσα καπετάνισσα και ο μεγαλύτερος στόλος της Wall Street

H Αγγελική Φράγκου, ένας από τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία σύμφωνα με τη Lloyd’s, είναι πλέον η επικεφαλής της μεγαλύτερης – βάσει στόλου- εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας στη Wall Street.

Με τη συγχώνευση των Navios Maritime Parthners και Navios Maritime Acquisition δημιουργείται ένας στόλος 143 πλοίων συνολικής μεταφορικής ικανότητας 15 εκατ. dwt και αθροιστικής αξίας 4,2 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της δεύτερης μάλιστα εκτινάχθηκε 38% στον απόηχο της είδησης πριν δύο μέρες.

Κάθε μέτοχος της Navios Acquisition για κάθε μία μετοχή του θα λάβει 0,1275 κοινές μετοχές της Navios Partners. Η νέα εταιρεία έχει αξία 4,2 δισ. δολάρια.

H Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και CEO της εταιρείας δήλωσε σχετικά: «Η νέα εταιρεία θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εισηγμένη στις ΗΠΑ με βάση τον αριθμό πλοίων, κατανεμημένους σε τρεις κλάδους που θα εξυπηρετούν πάνω από δέκα αγορές. Πιστεύουμε ότι αυτή η συγχώνευση θα δημιουργήσει μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική εταιρεία, μετριάζοντας την κυκλικότητα του κλάδου. Αυτό θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες στη βιομηχανία και να παρέχουμε αποδόσεις στους μετόχους μας».

Το ενδιαφέρον, κατά τους αναλυτές, είναι ότι θα έχει παρουσία και στις τρεις βασικές κατηγορίες της ναυτιλίας (ξηρό φορτίο, μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοια).

Η επενδυτική τράπεζα Clarksons Platou Securities αναφέρει ότι η συγχώνευση θα συγκεντρώσει όλες τις συμβάσεις του ομίλου σε μία δημόσια εταιρεία.

«Μετά από χρόνια διαπραγμάτευσης των εταιρειών του ομίλου Navios ξεχωριστά με βάση τον κλάδο δραστηριοποίησης, η διοίκηση προχωρά σε ένα ενιαίο όχημα με έκθεση στα δεξαμενόπλοια, το ξηρό φορτίο και τα containerships», αναφέρουν οι αναλυτές Frode Morkedal και Omar Nokta.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι ο όμιλος έχει σημαντική παρουσία και στους τρεις τομείς. «Ίσως το πιο ενδιαφέρον συστατικό της νέας οντότητας είναι η μετάβασή της σε έναν όμιλο με διαφορετικά είδη στον τομέα της ναυτιλίας», τόνισαν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την Clarksons Platou η νέα εταιρεία έχει αυξημένες δυνατότητες να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων αμοιβαίων κεφαλαίων και μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Διαβάστε όλη την ιστορία της Αγγελικής Φράγκου:

Αγγελική Φράγκου: «Αριστοτέλης Ωνάσης» γένους θηλυκού