Ανοιχτοί σε συνομιλίες οι νικητές των ιταλικών εκλογών – Προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές

Ανοιχτοί σε συνομιλίες οι νικητές των ιταλικών εκλογών – Προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές
epa06582301 Luigi Di Maio (C), the Italian 5-Star Movement's leader, arrives to deliver a speech during a news conference in Rome, Italy, 05 March 2018. The anti-establishment 5-Star Movement (M5S) scored a 'triumph' thanks to 11 million Italians in the 04 March general election and was ready to 'talk to all parties' on its government agenda, Di Maio said. Others are not identified. EPA/MASSIMO PERCOSSI

Όλα τα σενάρια ανοιχτά για την επόμενη μέρα των ιταλικών εκλογών - Τριγμούς στις τραπεζικές μετοχές προκαλεί το αποτέλεσμα.

Η επόμενη ημέρα στην Ιταλία μετά τη χθεσινή ιστορική νίκη των αντισυστημικών, ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, που κατακτούν την πλειοψηφία των εδρών στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας, τορπιλίζει το πολιτικό σκηνικό και βυθίζει τη χώρα, αλλά και τις αγορές σε πολιτική αβεβαιότητα, με τους επενδυτές να γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να περιμένουν υπομονετικά αρκετούς μήνες την εξέλιξη των όποιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των πολιτικών σχηματισμών για τη δημιουργία κυβέρνησης.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Ρώμη ίσως υπαναχωρήσει στις φιλικές προς τις αγορές μεταρρυθμίσεις, που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. «Η προοπτική μια παρατεταμένης περιόδου εγχώριας πολιτικής αβεβαιότητας δημιουργεί τον κίνδυνο να πληγεί η εν εξελίξει ανάκαμψη», δήλωσε ο Νίκολα Νόμπιλε από την Oxford Economics.

Η πιθανότητα η εξουσία να περάσει σε έναν πιο ευρωσκεπτικιστικό συνασπισμό, που πιθανόν να πιέσει για υψηλότερες δαπάνες πρόνοιας και να αμφισβητήσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ΕΕ, τροφοδότησε ανησυχίες για το ιταλικό χρέος που φθάνει τα 2,3 τρισεκ. ευρώ, ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης σημείωσε νωρίτερα σήμερα πτώση 3,4% ενώ οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερησία πτώση του εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, με τον γενικό δείκτη του ιταλικού χρηματιστηρίου να υποχωρεί κατά 1,4%.  Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ανήλθαν νωρίτερα στο 2,14%, στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο, πριν υποχωρήσουν στο 2,09% στις 11:50 ώρα Ελλάδας.

«Η Ιταλία κάθε άλλο παρά έλυσε τα μακροχόνια προβλήματά της και τώρα θα έχει νέα», δήλωσε ο Λορέντσο Κοντόνιο, ιδρυτής της LC Macro Advisors. «Ετοιμαστείτε για μακρόχρονες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις που θα πάρουν μήνες».

Οι ανησυχίες για το ότι ο όποιος συνασπισμός προκύψει από τις διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να αποδυναμώσει τη δημοσιονομική θέση της χώρας επηρεάζουν τις ιταλικές τράπεζες, που διακρατούν περίπου 345 δισεκ. ευρώ από το χρέος της.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε σήμερα η Banco BPM, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, με πτώση 7%. Οι δραστηριότητές της εστιάζονται κυρίως στην εγχώρια αγορά ενώ η τράπεζα έχει μεγάλο όγκο ‘κόκκινων δανείων’. Απώλειες 5% σημείωσαν νωρίτερα οι μετοχές της UBI Banca και BPER Banca, της πέμπτης και έκτης μεγαλύτερης τράπεζας αντίστοιχα, με τις μεγαλύτερες Intesa Sanpaolo και UniCredit να υποχωρούν περίπου 3%.

Ανοικτοί σε συνομιλίες οι ηγέτες των κομμάτων που επικράτησαν στις εκλογές

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρια, δήλωσε σήμερα πως το κόμμα του είναι ανοικτό σε συνομιλίες με όλα τα κόμματα μετά την ανάδειξή του ως πρώτου κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας.

Ο ντι Μάιο, του οποίου το κόμμα φαίνεται πως συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους (27%), δήλωσε στους δημοσιογράφους πως τα Πέντε Αστέρια, που ιδρύθηκαν το 2009 και είδαν την εκλογική τους δύναμη να αυξάνεται λόγω της λαϊκής οργής για τη διαφθορά και τις οικονομικές δυσκολίες, είναι έτοιμα να αναλάβουν με υπευθυνότητα τον ηγετικό τους ρόλο. Τόνισε δε πως οι επενδυτές δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

«Σήμερα αρχίζει μια νέα περίοδος της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας. Θα είναι η περίοδος των πολιτών», δήλωσε ο Ντι Μάιο. Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μετα-ιδεολογικό αποτέλεσμα, που ξεπερνά το παραδοσιακό πλαίσιο δεξιάς και αριστεράς και αφορά τα μεγάλα άλυτα θέματα της Ιταλίας». Ο Ντι Μάιο τόνισε επίσης ότι «έχει εμπιστοσύνη πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να ηγηθεί της φάσης αυτής με εγκυρότητα και αίσθημα ευθύνης».

«Νιώθουμε την ευθύνη να προσφέρουμε μια κυβέρνηση στην χώρα και αυτό το λέμε ιδίως στους επενδυτές», είπε τέλος ο Λουίτζι Ντι Μάιο, διότι, όπως είπε «οι δυο συμμαχίες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς δεν έχουν τις αναγκαίες έδρες για να κυβερνήσουν».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αντιμεταναστευτικής Λέγκας, που αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς, της πρώτης πολιτικής συμμαχίας όπως προέκυψε από τις χθεσινές εκλογές στην Ιταλία, με ποσοστό κοντά στο 18% επί του συνόλου, δήλωσε σήμερα ότι ο δεξιός συνασπισμός, με το 37% των ψήφων που συγκέντρωσε, θα μπορέσει να κυβερνήσει και ότι οι αγορές δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν.

«Έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να κυβερνήσουμε», είπε ο Ματέο Σαλβίνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Το ευρώ ήταν, είναι και παραμένει ένα λάθος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι «αδιανόητη» η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Ο Σαλβίνι είπε ακόμη ότι το κόμμα του, το οποίο απέσπασε περίπου το 18% των ψήφων, είναι πρόθυμο να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια συμμαχία «σούπα μινεστρόνε», προφανώς αναφερόμενος σε μια κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας.

Η τετρακομματική κεντροδεξιά συμμαχία αναμένεται να εξασφαλίσει περίπου το 37% των ψήφων. Η Λέγκα ξεπέρασε σε δύναμη την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εντός της συμμαχίας και ο Σαλβίνι εξέφρασε την αντίθεσή του για μια πιθανή συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, πρώτο κόμμα στις εκλογές με 32%.

Την ίδια ώρα, αβεβαιότητα επικρατεί γύρω από το μέλλον του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, καθώς υπάρχουν αναφορές πως παραιτείται από γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, λόγω του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος.