Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής των επικουρικών συντάξεων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής των επικουρικών συντάξεων
Συνταξιούχοι, που δεν διαθέτουν κάρτα ΑΤΜ περιμένουν στην ουρά έξω από υποκατάστημα της Πειραιώς στο Ηράκλειο Κρήτης, Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015. Οι συνταξιούχοι, αν και με δυσκολία λόγω του συνωστισμού, εξυπηρετούνται με αλφαβητική σειρά και εισπράττουν μέχρι 120 ευρώ. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Για ενδεχόμενη, στοχευμένη, μείωση επικουρικών συντάξεων το 2016, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, Θανάσης Καποτάς, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» δεν απέκλεισε τη μείωση επικουρικών συντάξεων, που θεωρούνται υψηλές όπως αυτές των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ο κ. Καποτάς απέφυγε να προσδιορίσει από ποιο ποσό και πάνω θα υπάρξει περικοπή και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Παράλληλα τόνισε πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενοποίησης των επικουρικών ταμείων και διαβεβαίωσε ότι η καταβολή των επικουρικών θα γίνει κανονικά στις 29/1.

«Αν υπάρξει μείωση επικουρικών το 2016 η άποψη η δική μου είναι να είναι στοχευμένη και να γίνει σε ασφαλισμένους που οι συντελεστές αναπλήρωσής τους δεν ήταν αυτοί που έπρεπε να ήταν όλα τα χρόνια τους ασφαλιστικού τους βίου», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφωνίες με τους δανειστές ως προς τη φιλοσοφία των αλλαγών στο ασφαλιστικό και πρόσθεσε:

«Όλο το διάστημα της επεξεργασίας για να δημοσιοποιήσουμε το νομοσχέδιο είμαστε σε επικοινωνία με τα τεχνικά κλιμάκια το είπε αυτό και ο υπουργός χθες. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κορμό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης – προβλήματα. Στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος θα δούμε παραπέρα τι θα γίνει».

Ο ίδιος είπε πως η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αποτελεί «όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα» και εξήγησε πως για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι ένστολοι θα υπάρξουν εξειδικεύσεις ώστε να αποφευχθούν αδικίες.

Σκληρή ήταν η κόντρα του κ. Νεφελούδη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, καθώς ο πρώτος τον κατηγόρησε σχετικά με τη στάση του έναντι του δημοψηφίσματος του καλοκαιριού.

Απαντώντας ο κ. Παναγόπουλος αποκάλεσε το κυβερνητικό στέλεχος «κοινό συκοφάντη» και κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως έχει κουλτούρα να συζητά μόνο με εκείνους που θα συμφωνήσουν ή έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων μαζί της.

«Συνέβη κάτι πρωτοφανές. Βρέθηκαν οι εργοδότες με την κυβέρνηση και συμφώνησαν να αυξήσουν τις δικές μας εισφορές. Εγώ διαπιστώνω ότι έχουμε την κυβερνητική Σκύλα αλλά υπάρχει και η τροϊκανή Χάριβδη και μας λένε θέλετε τη Σκύλα ή τη Χάριβδη», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις συζητήσεις για τις εισφορές.

Από την πλευρά το ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αν και εξήγησε ότι η συμφωνία για τις εργοδοτικές εισφορές είναι δεδομένη είπε: «Στο ασφαλιστικό δεν είμαστε σύμφωνοι σε όλα. Σε ο,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές είναι μια δεδομένη απόφαση των εταίρων. Από την άλλη για τον ΟΑΕΕ έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τη δομή. Το κέρδος είναι ότι έχουμε πια μια απευθείας επαφή με τον πρωθυπουργό που δεν την είχαμε 11 μήνες».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, απέφυγε να πει εάν μεσολαβητής στη συνάντηση εργοδοτών – Τσίπρα ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των εισφορών είπε: «Δεν μπορώ να καταλάβω πως θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε μια τέτοια νέα αύξηση των εργοδοτικών εισφορών όταν έχουμε μια απίστευτη φοροεπιδρομή σε ό,τι αφορά το ‘επιχειρείν’ σε αυτή τη χώρα».

«Αντίθετα με όσα λέγονται και γράφονται, οι συντάξεις δεν πρόκειται να περικοπούν» τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας έχοντας ολόκληρη τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη εναντίον του. Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, έπρεπε να επιλέξουμε, είτε να παραμείνουμε, και να προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, είτε να αποχωρήσουμε, όπως πολλοί εντός κι εκτός συνόρων επεδίωκαν», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξη της στο capital.gr, και απαντώντας σε ερώτηση αν ένα χρόνο μετά το “πρώτη φορά Αριστερά” ο ΣΥΡΙΖΑ “οραματιζόταν να διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, να κόψει τις συντάξεις και που πήγαν οι επιταγές για “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Προσέθεσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου λαϊκή εντολή και κρίθηκε «τόσο για το 7μηνο της σκληρής διαπραγμάτευσης και την υπογραφή της συμφωνίας, όσο και για το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη 4ετία».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό είπε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μόνο την τελευταία πενταετία, έχουν περικόψει τις συντάξεις 12 φορές, προσθέτοντας ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία, με τα αποθεματικά τους να έχουν στερέψει, εξαιτίας του PSI και της χρόνιας κακοδιαχείρισης, αλλά και της ύφεσης και της ανεργίας, δεν θα άντεχαν για πολύ ακόμα».

«Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ήταν αναγκαία και επείγουσα», τόνισε η κ. Σβίγκου, αναφέροντας στη συνέχεια ότι «αντίθετα με όσα λέγονται και γράφονται, με διάφορες αλχημείες στα νούμερα, οι συντάξεις δεν πρόκειται να περικοπούν. Ήδη μάλιστα από τον αρμόδιο υπουργό έχουν προαναγγελθεί και οι αναγκαίες, διορθωτικές παρεμβάσεις επί του σχεδίου, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και, ιδιαίτερα, τους νέους επιστήμονες».

«Αναφορικά με την πρώτη κατοικία, ο νόμος που πέρασε, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, προστατεύει απολύτως τους ασθενέστερους» προσέθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «πυξίδα μας ήταν και παραμένει η κοινωνική δικαιοσύνη, η προστασία των αδυνάμων, ο μετασχηματισμός του κράτους και η ανατροπή της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη».

Επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι στόχος του κόμματος, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της κυβέρνησης είναι ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, ανέφερε πως δεν τίθεται ερωτηματικό για το ότι «το ασφαλιστικό θα αφήσει αλώβητη την πλειοψηφία της συμπολίτευσης».

Αναφερόμενη στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, η κ. Σβίγκου είπε ότι «διακινούνται από όσους επιδιώκουν τον εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την παράλυση της μεταρρυθμιστικής του προσπάθειας» και απέκλεισε κάθε πιθανότητα συνεργασίας με δυνάμεις που «ορκίζονται στον νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα». «Αυτοί που επιθυμούν διακαώς την επιστροφή των “δικών τους ανθρώπων” στην εξουσία, για ιδιοτελείς λόγους, θα διαψευστούν», προσέθεσε.

Για τα “φλέρτ” με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων είπε ότι «όλα αυτά που γράφονται στον Τύπο, και αποδίδονται μάλιστα και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν σχέση ούτε με την πραγματικότητα, ούτε με τη σοβαρότητα»

Ως “πρόκληση” για το 2016, η κ. Σβίγκου έθεσε τη «χρονιά της αριστερής διακυβέρνησης», αποσαφηνίζοντας ότι το τρέχον έτος «θα είναι η πρώτη χρονιά της θεμελίωσης μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά και η χρονιά που θα πρέπει ακόμα πιο αποτελεσματικά να υπερασπιστούμε τα ασθενέστερα στρώματα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ, που το επόμενο διάστημα θα συγκληθεί και το συνέδριο του, σίγουρα πρέπει να είναι μια χρονιά εξωστρέφειας και όχι εσωστρέφειας, ανοίγματος στην κοινωνία και απάντησης στα ερωτήματα που εκείνη θέτει, κοιτάζοντας προς την Ευρώπη και τις διεργασίες της», συμπλήρωσε.

Στις επικρίσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει την πιο σκληρή μνημονιακή πολιτική της τελευταίας εξαετίας, απάντησε ότι η κυβέρνηση γνωρίζοντας τις δυσκολίες, αλλά μη μένοντας σε αυτές, προσπαθεί να τις υπερβεί και να εφαρμόσει ριζικά διαφορετικές πολιτικές, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο.

Ερωτηθείσα αν ως κυβερνητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει “μια δυσανεξία στην δημοσιογραφική κριτική”, είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα με την κριτική, την οποία όχι μόνο δεν την εχθρευόμαστε, αλλά πρέπει να την επιζητούμε και εμείς οι ίδιοι, γιατί μπορεί να συμβάλλει, με τον τρόπο της, στην ανάδειξη αστοχιών ή αβλεψιών. Άλλο όμως δημοσιογραφική κριτική κι άλλο παραπληροφόρηση».

«Ας μην κρυβόμαστε. Μια από τις παθογένειες της χώρας μας είναι ο έλεγχος των μεγάλων ΜΜΕ από επιχειρηματίες οι οποίοι, έχουν παράλληλα και δοσοληψίες με το Δημόσιο. Εμείς έχουμε το θάρρος και το λέμε εδώ και χρόνια, πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση. Και θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους. Άλλωστε, το γεγονός ότι τα κυρίαρχα ΜΜΕ κάθε άλλο παρά ευνοϊκά παρουσιάζουν την αριστερή κυβέρνηση, είναι, στην προκειμένη περίπτωση, ένας ασφαλής δείκτης ότι δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα» κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.