Ανοίγει από σήμερα η ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στα Ταμεία

Ανοίγει από σήμερα η ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στα Ταμεία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των χρεών ελεύθερων επαγγελματιών, αυταπασχολουμένων και αγροτών για τα έτη 2017 – 2018.

Από σήμερα θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν οφειλές από τα έτη 2017 – 2018 προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση και πλέον τα χρέη μεταφέρονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε την ένταξη στη ρύθμιση ως τελευταία ευκαιρία και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, αλλά ούτε κι άλλη ρύθμιση στο μέλλον.

Η διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στις επιτροπές της Βουλής, προβλέπει ότι το επιτόκιο των δόσεων μειώνεται από το 5% στο 3% για τη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία, όπως ισχύει και για τη ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία. Η μείωση της οφειλής μετά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων αλλά και τον πιθανό επανυπολογισμό, οδηγεί ακόμα και σε ελάφρυνση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε βάθος 10ετίας. (από το 26% στο 18%).

Η ελάχιστη δόση παραμένει στα 50 ευρώ ανά μήνα τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυταπασχολούμενους, όσο και για τους εργοδότες που οφείλουν εισφορές στο πρώην ΙΚΑ. Για τους αγρότες η δόση έχει οριστεί στα 30 ευρώ.

Οι εργοδότες μπορούν να λάβουν κούρεμα 50% στις προσαυξήσεις και τους τόκους αν μπουν στη ρύθμιση και 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων αν ξοφλήσουν εφάπαξ τη βασική οφειλή.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυταπασχολούμενοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ έχουν τη δυνατότητα επανυπολογισμού της οφειλής ώστε να μειωθεί και η βασική τους οφειλή, ενώ δικαιούνται και κούρεμα 85% στις προσαυξήσεις.

Οι αγρότες δεν μπορούν να ενταχθούν σε επανυπολογισμό ωφελούνται όμως από τη διαγραφή 100% τόκων και προσαυξήσεων.