«Ανοίγει» η Εφορία: Αρχές Μαρτίου οι φορολογικές δηλώσεις

«Ανοίγει» η Εφορία: Αρχές Μαρτίου οι φορολογικές δηλώσεις
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Νωρίτερα φέτος η πληρωμή του φόρου εισοδήματος- Σχέδιο για την εξόφληση φόρων σε πέντε ή οχτώ μηνιαίες δόσεις.

Μέχρι τις αρχές Μαρτίου και νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη Taxisnet που θα υποδεχθεί τις φετινές φορολογικές δηλώσεις περίπου έξι εκατομμυρίων φορολογουμένων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία».

Για να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή και να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, αλλά κυρίως για να γίνει η εκκαθάριση, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή νομοθετικές διατάξεις που θα προβλέπουν:

1)Το νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων. Οι πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προσανατολίζεται σε πέντε ή οκτώ μηνιαίες δόσεις.

2)Την προστασία έναντι των τεκμηρίων για φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 6.000 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.550 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο περίπου δύο μηνών για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, καθώς η προθεσμία λήγει στις 30 Απριλίου. Και φέτος, είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί της δήλωσης που αφορούν στους μισθούς, τις συντάξεις, τους παρακρατημένους και αναλογούντες φόρους, τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τους τόκους των καταθέσεων και τα ποσά που κατέβαλαν το 2015 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Πηγή: Ημερησία