Ανοίγει νωρίτερα η Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Ανοίγει νωρίτερα η Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων
Ο υπουργός Οικονομκών Χρήστος Σταϊκούρας (2Α) και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος (Α) παρίστανται, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη Ολομέλεια της Βουλής, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022. Ξεκίνησε σήμερα η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια εβδομάδα νωρίτερα θα ανοίξει το Κοινοβούλιο για να συζητηθεί το θέμα των παρακολουθήσεων.

Επισπεύδεται το άνοιγμα της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα. Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «η κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε το μήνυμά του για την υπόθεση των παρακολουθήσεων λέγοντας ότι «στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Γι’ αυτό και θέλω να σας μιλήσω ανοιχτά για τις πρόσφατες εξελίξεις». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την προθυμία του να συζητήσει «προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Κατόπιν, κατέθεσε τέσσερα πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:

  1. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  2. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  3. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.