Ανοίγει ο δρόμος για το εμπορικό διαζύγιο ΕΕ-Μ. Βρετανίας

Ανοίγει ο δρόμος για το εμπορικό διαζύγιο ΕΕ-Μ. Βρετανίας
epa06278088 British Prime Minister Theresa May holds a news conference on the second day of the European Council Meeting in Brussels, 20 October 2017. European leaders meet in Brussels on 19 and 20 October 2017 to discuss most pressing issues, including migration, defence, foreign affairs and digitalisation and to review the latest developments in the negotiations following the United Kingdom's notification of its intention to leave the EU. EPA/JULIEN WARNAND

Να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία του οικονομικού Brexit αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δεν ανοίγει τα χαρτιά της η Μέι.

«Οι ηγέτες έδωσαν το πράσινο φως σε εσωτερικές προετοιμασίες των 27 για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανακοίνωσε με μήνυμα του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ελπίδες πως οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το τέλμα που μέχρι τώρα έμοιαζε να έχει δημιουργηθεί στις συζητήσεις για το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας που θα καθορίζει τις οικονομικές σχέσεις ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας.

Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τουσκ  χαρακτήρισε «υπερβολικά» τα δημοσιεύματα  περί «αδιεξόδου» στις συνομιλίες με τη Μ. Βρετανία, λέγοντας: «Το ότι η πρόοδος δεν ήταν επαρκής δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου πρόοδος στις διαπραγματεύσεις».

Πάντως, όπως διαπιστώνεται και από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ανακοίνωσαν ουσιαστικό πέρασμα στον γύρο των διαπραγματεύσεων που θα κρίνουν την εμπορική σχέση ΕΕ-Ην. Βασιλείου στη μετά-Brexit εποχή, αλλά διεύρυναν εν μέρει την εντολή της Επιτροπής, καλώντας τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ να ξεκινήσει «εσωτερικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις» με το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Κανείς δεν εξήγησε στους Βρετανούς τι πραγματικά σημαίνει το Brexit»,  τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , αφήνοντας αιχμές για τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε πως η ΕΕ επιθυμεί «μία δίκαιη συμφωνία με τη Μ. Βρετανία  και δεν εργάζεται πάνω στο σενάριο ενός “No Deal” (μη συμφωνίας)». «Δεν ξέρω τί σημαίνει “No Deal”, οι Βρετανοί ποτέ δεν μου το εξήγησαν», είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που δε συμμετείχε επισήμως στις εργασίες της Συνόδου, εμφανίστηκε περισσότερο καθησυχαστική, δηλώνοντας ότι η Βρετανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ σε ό,τι αφορά το Brexit και ότι οι άλλες χώρες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το τωρινό σχέδιο προϋπολογισμού. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εξετάζει το λογαριασμό εξόδου γραμμή-γραμμή. Η πλήρης και τελική διευθέτηση θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία που θα έχουμε σε σχέση με την μελλοντική μας σχέση», δήλωσε η κα. Μέι, επαναλαμβάνοντας ότι το ποσό θα οριστικοποιηθεί μόλις επιτευχθεί και η τελική συμφωνία, ενώ πρόσθεσε πως  «σε αυτή τη Σύνοδο πρέπει να αναγνωριστεί αυτό που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Να αξιολογήσουμε τη μέχρι τώρα πρόοδο και να σκεφτούμε τη συνέχεια».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά σε 60-100 δισεκατομμύρια ευρώ το ποσόν που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο για να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει ως μέλος της Ένωσης, ενώ έχει θέσει ως όρο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων τη διευθέτηση του θέματος των οικονομικών υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην ΕΕ, τη διευθέτηση του καθεστώτος των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

«Σήμερα δεν κάναμε το μισό του δρόμου. Είμαστε πολύ μακριά από τον λογαριασμό για τις οικονομικές δεσμεύσεις. Χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα αυτό», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είπε: «Ελπίζουμε πως έως τον Δεκέμβριο θα έχουμε προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση αλλά αυτό εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο η Βρετανία θα σημειώσει πρόοδο έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι είναι επαρκής στα βασικά θέματα της πρώτης φάσης. Σε αυτό η οικονομική διευθέτηση είναι το πιο σημαντικό θέμα».

«Η Τερέζα Μέι ελπίζει ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε νέες αποφάσεις, αλλά δεν έκανε νέες προτάσεις. Άλλωστε δεν το περίμενα. Αυτό θα γίνει πιο συγκεκριμένο στην πορεία προς τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ενώ η Λιθουανή ομόλογός του Ντάλια Γκριμπραουσκάιτε ζήτησε να γίνουν «πραγματικές διαπραγματεύσεις και όχι ρητορική στα μέσα ενημέρωσης».

Ένα «σκληρό Brexit», χωρίς μια συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να έχει «καταστροφικό αντίκτυπο» στο Βέλγιο, κοστίζοντας στη χώρα 42.000 θέσεις εργασίας, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας του Βελγίου, Κρις Πέτερς.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής
Ειδικότερα, στα σημερινά συμπεράσματα σημειώνεται πως οι «27» χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και καλούν τον διαπραγματευτή να συνεχίσει τις συνομιλίες προκειμένου να εγγυηθεί την «απαραίτητη νομική ασφάλεια» στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και να διασφαλίσει το «ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, αναφέρεται ότι σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στη σύγκλιση των αρχών και των στόχων των δύο πλευρών σχετικά με την προστασία της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και τη διατήρηση του Κοινού Χώρου Διέλευσης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το «λογαριασμό εξόδου» του Ηνωμένου Βασιλείου που δημιουργεί και τις μεγαλύτερες διαφορές, στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι «ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της προσχώρησής του, αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε μια συμπαγή και συγκεκριμένη δέσμευση ότι θα επιλύσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις».