Aνοίγει το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι – Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Aνοίγει το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι – Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά (Δ) και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο (Α), κάνει δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στο νέο εμβολιαστικό κέντρο της "Hellexpo" στο Μαρούσι, Αθήνα Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Να πω και εγώ ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι έχουν εμπλακεί στην επιχείρηση ‘’Ελευθερία”. Ξεπεράσαμε χθες τους 500.000 εμβολιασμούς, έχουμε κλείσει παραπάνω από ένα εκατομμύριο ραντεβού. Είμαστε απολύτως συνεπείς στη δέσμευση την οποία έχουμε αναλάβει να εμβολιάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τους συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν να εμβολιαστούν, ανάλογα με τη ροή εμβολίων πού λαμβάνουμε κάθε εβδομάδα».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το πρωί, κατά την επίσκεψή του στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο (Ηelexpo) στο Μαρούσι

Ο πρωθυπουργός επιθεώρησε το πρώτο από τα τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν οργανωθεί προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμών ενώ ευχαρίστησε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διότι -όπως είπε- έχουν στελεχώσει το κέντρο αυτό, το οποίο θα λειτουργεί σε πρώτη φάση από τις 8 μέχρι τις 8 με δυνατότητα διεύρυνσης ωραρίου σε ένα χώρο ασφαλή.

«Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα, οι πολίτες να έρχονται, να τυγχάνουν της εξυπηρέτησης που τους αξίζει, να εμβολιάζονται γρήγορα και με ασφάλεια και αυτή η διαδικασία να τρέχει με όσο το δυνατόν πιο γρήγορους ρυθμούς. Η περιπέτεια αυτή θα τελειώσει όταν με το καλό έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό των συμπολιτών μας» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα επιτάχυνσης της διαδικασίας των εμβολιασμών: «Έχουμε αποδείξει ότι με συνεργασία, με την απαραίτητη σύμπνοια όλων των κυβερνητικών δομών αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία είμαστε σε θέση να φέρουμε εις πέρας αυτό το εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα με την ίδια όρεξη, με την ίδια διάθεση, με την ίδια ομαδικότητα, θα συνεχίσουμε και από τη Δευτέρα το πρωί θα είμαστε σε θέση να υποδεχτούμε τους πρώτους Αθηναίους, εδώ στο mega εμβολιαστικό κέντρο με το όνομα “Προμηθέας”, το οποίο δημιουργήθηκε εδώ στο Μαρούσι» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (2ος Α) συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά (Α) και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο (2ος Δ), συνομιλεί με στρατωτικούς (δεν εικονίζονται) μέσω κάμερας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νέο εμβολιαστικό κέντρο της "Hellexpo" στο Μαρούσι, Αθήνα Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (2ος Α) συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά (Α) και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο (2ος Δ), συνομιλεί με στρατωτικούς (δεν εικονίζονται) μέσω κάμερας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νέο εμβολιαστικό κέντρο της “Hellexpo” στο Μαρούσι, Αθήνα Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον διοικητή του MEGA εμβολιαστικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, αντισυνταγματάρχη κ. Καρόζη.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την συνομιλία του με τον επικεφαλής του εμβολιαστικού κέντρου Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα του κέντρου το οποίο και αυτό θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τη Δευτέρα, και τόνισε ότι θα προστεθούν -όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση- δύο ακόμα μεγάλα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα.

«Αν κριθεί απαραίτητο έχουμε τότε τη δυνατότητα να φτιάξουμε και άλλα έτσι ώστε να αυξήσουμε σημαντικά τη δυνατότητα των ημερήσιων εμβολιασμών. Να τονίσω ότι ήδη και σήμερα είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε ημερήσιους εμβολιασμούς αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι αυτή η διαδικασία τρέχει απρόσκοπτα, είναι μία διαδικασία ηλεκτρονική, εμείς ειδοποιούμε τους πολίτες σε αντίθεση με άλλες χώρες δεν υπάρχει καμία ταλαιπωρία και υπάρχει πολύ μεγάλη ικανοποίηση από τους πολίτες ότι το κράτος τους αντιμετωπίζει με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό «να πείσουμε και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας οι οποίοι ενδεχομένως να είναι ακόμα καχύποπτοι, ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά και όλος ο επαγγελματισμός ο οποίος εκπέμπεται και μέσα από τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, νομίζω ότι κατατείνει ακριβώς αυτό το μήνυμα».

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού»

«Χαιρετίζω ιδιαίτερα την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού» δηλώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ενώ επαινεί την Ελλάδα για τις προσπάθειές της στην καμπάνια εμβολιασμού. Όπως υπογραμμίζει στην Ελλάδα «αυτή τη στιγμή το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών της είναι ήδη μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των 27 της ΕΕ».

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού η πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι «όταν εμβολιάζεται κάποιος, το πιστοποιητικό είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτή είναι μια ιατρική αναγκαιότητα, ως εκ τούτου είναι και ο σωστός δρόμος να προχωρήσουμε. Φυσικά πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία αναγνώριση, αυτό είναι απαίτηση του ΠΟΥ». Για το τι επιτρέπεται να κάνει κανείς με αυτό το πιστοποιητικό η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πιστεύει ότι πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρχουν κοινοί κανόνες, ενώ εκτιμά ότι είναι σημαντικό να βρίσκεται η σωστή ισορροπία όπως για παράδειγμα μπορεί κάποιος να συνδυάσει «ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ Covid – 19, εάν για κάποιο λόγο δεν είχε ακόμα πρόσβαση σε εμβόλιο». «Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες μιας σωστής και δίκαιης ισορροπίας ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ήδη ένα πιστοποιητικό εμβολίου και εκείνους που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εμβόλιο» τονίζει. Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται απόφαση για τη σχετική ρύθμιση απαντά ότι όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιανουάριο θα ασχοληθεί ξανά με το θέμα όταν έχει προχωρήσει περισσότερο ο εμβολιασμός.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίζεται εξάλλου την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην κατανομή των εμβολίων: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι ήταν και είναι σωστό εμείς οι Ευρωπαίοι να παραγγείλουμε από κοινού τα εμβόλιά μας, τα οποία τώρα μοιραζόμαστε σε πνεύμα αλληλεγγύης».